Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranı, 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girecekti. 28 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, bu zorunluluk 1 Ocak 2020 yılına ertelendi.
Isı kullanımı, teknik altyapı ile yalıtım malzemesi kalitesini gösteren “Enerji Kimlik Belgesi” sayısı her geçen gün daha da artıyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sürdürülebilir, çevreye duyarlı, alt yapısı tamamlanmış, insanların daha mutlu, daha huzurlu ve sağlıklı yaşayacağı şehirler için önemli konulardan bir tanesinin binalarda tüketilen enerjinin verimli kullanılması olduğu açıklandı. Yaz aylarında soğutma ihtiyacına bağlı olarak artan elektrik enerjisi talebinin kış aylarında yerini ısıtma ihtiyacına bağlı olarak doğalgaz ve katı yakıt gibi enerji kaynaklarına bıraktığı belirtilen açıklamada, Türkiye’de enerjinin yaklaşık yüzde 37’sinin binalarda kullanıldığı kaydedildi.
YÜZDE 50 DÜŞÜŞ
Bina sektörünün, enerji tüketiminde sanayi sektöründen sonra ikinci sırada yer aldığı belirtilen açıklamada, “Binalarımızın yalıtımından pencerelerimize, ısıtma-soğutma sistemleri gibi mekanik sistemlerden aydınlatmada kullanılan armatürlerin doğru seçilmiş olması, yıllık bakımlarının, kontrollerinin ve temizliklerinin yapılmış olması enerji tüketimlerimizi yüzde 50’lere varan oranlarda azaltacaktır” ifadelerine yer verildi.
BİNA SAYISINDA ARTIŞ
Açıklamada, binalarda enerji verimliliği çalışmalarını yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konudaki faaliyetleri neticesinde 2000–2015 arasında bina sayısının yüzde 31 arttığ açıklanırken, bina sektörünün diğer sektörlere göre nihai enerji tüketim oranının ise yüzde 2 azaldığı belirtildi.
6 aylık dönemde 100 bini geçti
Bakanlık, 2 Mayıs tarihinden itibaren belge alan bina verilerini de kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, son 6 aylık dönemde toplamda 107 bin 95 bina için Enerji Kimlik Belgesi alındı. 2011 yılından itibaren alınan Enerji Kimlik Belgesi sayısı ise yaklaşık 655 bini buldu.
Atıklar geri kazandırılacak
Toplamdaki 655 bin belgenin 175 bin adedini 2017 yılı içerisinde alınan belgeler oluşturuyor. Bakanlık tarafından başlatılan Enerji Kimlik Belgesi uygulamasıyla binalarda daha bilinçli ve verimli enerji kullanımı hedeflendiği belirtilen yazılı açıklamada, “Binalarda enerjiyi, uygun cihaz ve sistem tasarımlarıyla en verimli şekilde kullanmak, kullandığımız enerjiyi ve enerji kaynaklarımızı korumak hedefimizdir. Ayrıca, atık enerjiyi sisteme geri kazandırarak enerji kayıplarını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile ülkemizin fosil kaynaklı enerji talebini azaltmak amaçlarımız arasındadır” ifadeleri yer aldı.
Alım-satım yapılamayacak
2011 yılından önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğunun 2017’de başlaması öngörülüyordu. Ancak bu karar ertelendi. 2020’de bu belgeye sahip olmayan binaların alım-satım işlemleri Tapu Müdürlüklerince yapılamayacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı