Düşük karbonlu çeliğe olan talepte ciddi bir artış bekleniyor. Elektrikli araçlar ve rüzgar türbinleri gibi her geçen gün yüksek talepte bulunulan ürünlerin üretimi, özellikle yeşil çeliğe olan ihtiyacı daha da artırıyor.
Yıllık küresel sera gazı ve emisyonların %7’sini oluşturan çelik endüstrisi, 2030 yılına kadar emisyon azaltma hedeflerini etkin bir biçimde uygulamak durumunda olacak. Bu hedef dahilinde 2030 yılına kadar 190 milyon ton yeşil çelik üretilmesi bekleniyor.
Düşük karbon emisyonlu çelik üretimi üç kat artırılmalı
Yayınlanan raporda, çelik sektörü için ise 2030 yılına kadar Paris Anlaşması gereklilikleriyle uyumlu şekilde emisyon azaltma politikalarının uygulanabileceğinin üzerinde duruldu. Bu gerekliliklerin sağlanması için ise sıfır emisyonlu çelik (yeşil çelik) projelerinin üç yıl içerisinde üç katı artırılması gerekiyor.
Gelişmiş ülkelerin öncü olması bekleniyor
Enerji Geçiş Komisyonu’nun yayınladığı raporda çelik üretiminde sıfır emisyon politikalarının geliştirilmesinde Birleşik Krallık, İspanya, Fransa ve ABD'de uygulanabilir politika ve sektör eylemlerinin gerekli olacağı vurgulandı.
Enerji Geçiş Komisyonu’nun yayınladığı rapora göre doğru politikalar uygulandığı takdirde yeşil çelik Avrupa ve Kuzey Amerika’da erişilebilir hale gelecek.
Bu değerlendirmeler AB ve ABD arasında anlaşmalı olarak uygulanma sürecine geçiş aşamasında yer alıyor. ABD, AB'den çelik için sınırda karbon düzenleme mekanizmasını (CBAM) aşamalı olarak uygulamaya koymasını talep ediyor. ABD'de düşük karbonlu hidrojen desteği ve AB'de CBAM, bu pazarlarda çığır açıcı projeler başlatmak için sağlam temeller sunuyor.
Sıfır karbon emisyonu için acilen eyleme geçilmeli
Paris anlaşması baz alınarak hazırlanan raporda, 2026 yılına kadar üretilecek düşük karbonlu çelik projelerinin birçoğuna onay verilebileceği söz konusu oldu. Bunun nedeni ise 2030 hedeflerine dair geçiş süreçlerini hızlandırmaktı.
Süreci hızlandırmanın bir diğer yolu ise çelik üreticileri için düşük karbonlu elektriğin fiyatını düşürerek, ekonomik anlamda da sıfır karbon politikalarına geçişte destek sunmak. Ayrıca yeşil hidrojen kullanımını artırmak ve erişim kolaylığı sağlayarak çevreye zararsız politikalar geliştirmek de projeye sunulacak olan desteklerden bazıları.
Paris Anlaşmasında kararlaştırılan döneme erişilebilmesi için, anlaşmayı onaylayan tüm ülkelerin ve o ülkelerde bulunan çelik üreticilerinin acil bir şekilde eyleme geçmesi gerekiyor. Ayrıca bu süreçte çelik projelerinin teslim sürelerinin de göz önünde bulundurulması da sıfır karbon emisyonuna geçişte çok büyük önem arz ediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı