Avrupa enerji fiyatları, son haftalarda birkaç yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.
Enerji analistleri piyasa gerginliğinin kış boyunca devam edeceği uyarısında bulunurken, enerji fiyatlarındaki rekorun yakın zamanda sona ermesi beklenmiyor.
Bir emtia istihbarat servisi olan ICIS Energy'nin kıdemli analisti Stefan Konstantinov, “Avrupa'nın enerji arzı sıkıntısı kış yaklaşırken piyasayı gerginleştiriyor" dedi.
Doğalgaz ve elektrik maliyeti Avrupa'da arttı
Hollanda’da Ekim ayı gaz fiyatının, megavat-saatte 79 euro ile rekor seviyeye tırmandığı görüldü.
Fransa ve Almanya'daki karşılaştırmalı elektrik sözleşmeleri iki katına çıktı.
Elektrik faturalarının şu anda Avrupa'da en pahalı olduğu İngiltere’de elektrik fiyatları, ülkenin elektrik üretmek için gaza ve yenilenebilir kaynaklara olan yüksek bağımlılığı nedeniyle yükseldi.
İngiltere-Fransa elektrik hattında çıkan bir yangının İngiltere'ye elektrik ithalatını kesmesinden kısa bir süre sonra rekor seviyelere yakın işlem görüyordu.
Gaz fiyatları tetikleyici
S&P Global Platts Analytics'in Avrupa güç analizi başkanı Glenn Rickson, “En büyük faktör gaz fiyatları” dedi.
Rickson, düşük rüzgar üretimi ve kıta genelinde nükleer santralin olmaması gibi başka destekleyici faktörlerin de rol oynadığını belirtirken, yüksek gaz fiyatlarının karbon ve kömür fiyatlarını rekor seviyelere çıkarmada da büyük bir itici güç olduğunu söyledi.
Rickson, bu kış Avrupa elektrik fiyatlarının görünümünün gaz fiyatlarına "yüksek oranda bağımlı" olacağını ve önümüzdeki aylarda gaz fiyatlarının daha da artmasını beklediğini de sözlerine ekledi.
Karbon fiyatları
Avrupa Birliği emisyon kredisi arzını azalttığından, Avrupa'daki karbon fiyatları bu yıl neredeyse üç katına çıktı.
AB'nin referans karbon fiyatı, son haftalarda ilk kez metrik ton başına 60 euronun üzerine çıkarak Perşembe günü bu eşiğin biraz altında işlem gördü.
OECD ve ECB Enerji fiyatları konusunda uyardı
Hem Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri hem de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) dün yaptıkları açıklamada artan enerji fiyatlarının ve tedarik zincirinde yaşanan darboğazların “ücretlerin yükselmesi için baskıları artıracağı” konusunda uyarıyor.
OECD dün yayınladığı OECD Ekonomik Görünüm raporunda hem 2021 hem de 2022’de daha önceki tahminlerinden çok daha güçlü fiyat artışları olacağını öngördü. Morgan Stanley öngörülerine göre yüksek enerji fiyatları Euro Bölgesi TÜFE verisine son üç ayda 0,2 ila 0,3 puan daha ekleyecek. G20 genelinde son çeyrekte ortalama %4,5 enflasyon bekleyen OECD, bunun 1,5 puanının navlun ve enerji fiyatlarından kaynaklanacağını belirtiyor. Küresel GSYH’nin pandemi öncesine döndüğü belirtilen raporda artan emtia fiyatlarının ve navlunun kısa vadede enflasyonu daha da yukarı çıkaracağı öngörülüyor.
ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos da Financial Times’ın bir etkinliğinde yaptığı açıklamada “Önümüzdeki dönemde çok daha kalıcı bir enflasyon baskısı görebiliriz, özellikle de enerji maliyetlerinden kaynaklanan fiyat artışları daha yüksek ücret baskılarını artırırsa” diyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı