Yurtiçi elektrik tüketimindeki artış, deniz yoluyla taşınan kömür talebindeki düşüş ve nikel üretimindeki artış gibi faktörlere rağmen Endonezya'nın ihracatının etkilenmeyeceği tahmin ediliyor.
Endonezya'nın gelişen nikel üretimi, kömür talebini şekillendiren önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Kömürün nikel üretim süreçlerine entegre edilmesiyle, bu endüstriler arasındaki simbiyotik ilişki Endonezya'nın kömür ihracatını daha da artırıyor. Nikel izabe tesislerinden gelen talep artmaya devam ederek Endonezya'nın ihracat kapasitesini destekleyen istikrarlı bir tüketim akışı yaratıyor.
Ayrıca, ülkenin enerji bakanlığına veya ESDM'ye göre, Endonezya'nın elektrik talebinin yeni buhar santrali projelerinin başlamasıyla artması bekleniyor. Aralık 2023'te ESDM, ikisi Kalimantan'da ve ikisi Sumatra'da olmak üzere dört yeni kömür madeni bloğunu açık artırmaya çıkardı.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2024-2026 elektrik analizi ve tahmini, Endonezya'nın kömür yakıtlı üretiminin bu dönemde yaklaşık %5 oranında artmasını ve elektrik üretimi karışımındaki istikrarlı payını korumasını bekliyordu. Hepsi bir araya getirildiğinde IEA, Endonezya'nın yurt içi talebinin 2024'te 200 milyon mt'un altındayken 2026'ya kadar 284 milyon mt'a ulaşacağını öngörüyor.
Sektör kaynakları, küresel kömür tüketimindeki yıllık ortalama düşüş göz önüne alındığında, yaklaşık 200 milyon mt ihracat kapasitesine sahip Avustralya, 150 milyon-170 milyon mt kapasiteye sahip Rusya ve 50 milyon-70 milyon mt kapasiteye sahip Güney Afrika gibi ülkelerin de bundan etkilenmeyeceğini belirtiyor. Ancak bu durum Endonezya'yı yine de zirvede tutacak.
Endonezya, 3.400 kcal/kg GAR ile 4.200 kcal/kg GAR arasında değişen, düşük kül ve düşük sülfür içerikli düşük CV'li termal kömürün tek ihracatçısıdır ve bu da onu Asya'daki ithalatçılar için tercih edilen bir seçenek haline getirmektedir. Özellikle dünyanın en büyük kömür ithalatçıları olan Çin ve Hindistan, sınırlı yenilenebilir ve gaza dayalı enerji büyümesi nedeniyle kömüre olan bağımlılığını sürdürüyor. Sırasıyla 2060 ve 2070 için belirlenen uzun vadeli net sıfır hedefleriyle, her iki ülke de kömür tüketimine öncelik vermeye devam ederek Endonezya'nın tercih edilen tedarikçi konumunu daha da sağlamlaştırıyor.
S&P Global Commodity Insights verilerine göre, Platts tarafından değerlendirilen FOB Kalimantan 4.200 kcal/kg GAR'ın 2023 yılı ortalaması 63,05$/mt seviyesindeydi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı