Enerji ve Maden Kaynakları Bakanlığı (ESDM) tarafından 2024 yılı sonuna kadar belirlenen 922,14 milyon tonluk kömür üretim hedefine ulaşmanın zor olacağı ifade ediliyor. Endonezya Maden Uzmanları Derneği (Perhapi) Başkanı Rizal Kasli, yerli kömür üretimini etkileyen unsurlar arasında belirsiz küresel ekonomik koşulların önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Özellikle Çin’in büyüme oranının %5 gibi düşük seviyelerde kalması, kömür tüketimini olumsuz etkileyebilir.
Kasli, Hindistan’ın kömür üretimini artırmasının da ithalat oranları üzerinde etkili olacağını vurguladı. Dünya kömür fiyatlarının da arz ve talep üzerinde büyük etkisi olduğunu ekledi. Ayrıca, Endonezya'daki yağışlı mevsim nedeniyle birçok bölgede kömür üretiminin düşüş yaşadığına dikkat çekti.
Endonezya Kömür Madenciliği Derneği (APBI) İcra Direktörü Vekili Gita Mahyarani, bu yıl yerli kömür üretiminin hükümetin belirlediği 710 milyon tonluk hedefe ulaşabileceğini, ancak 922 milyon tonluk RKAB hedefinin zorlayıcı olduğunu belirtti. ESDM, Ekim 2024 itibarıyla kömür üretiminin 657,46 milyon tona ulaştığını kaydetti. Bu, 710 milyon tonluk hedefin %92,6’sına denk geliyor.
Uluslararası termal kömür fiyatları da dalgalı bir seyir izliyor. Avrupa, Güney Afrika ve ABD'de fiyatlar düşerken, Avustralya ve Endonezya'da yüksek kalorili kömür fiyatları artış gösterdi. Ancak, Çinli alıcıların isteksizliği ve Hindistan'daki tatiller talebi zayıflattı. Arz tarafında ise önemli bir kesinti yaşanmaması malzeme bulunabilirliğini artırdı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı