APBI İcra Direktörü Hendra Sinadia, başlangıçtaki 710 milyon tonluk beklentiden 922.14 milyon tona yükselen beklenmedik yüksek hedef karşısında şaşkınlığını dile getirdi. Sinadia, böylesine önemli bir artışın mevcut küresel arz fazlası ortamında fiyatları daha da zorlayabileceği uyarısında bulundu.
Sinadia, kömür fiyatlarının 2022'de zirve yaptığını ancak arz fazlası nedeniyle 2023'te bir düşüş trendi yaşadığını ve bu trendin 710 milyon tonluk üretimle 2025'e kadar devam etmesinin beklendiğini kaydetti. Ancak bu yıl hedefin 900 milyon tonu aşmasıyla birlikte endişelerin arttığını ifade etti.
Bu endişelere rağmen Sinadia, hükümetin kararını kabul etti ve kömür sektörü için finansman zorlukları da dahil olmak üzere madencilik sektörünün enerji dönüşümünde karşılaştığı zorlukları vurguladı.
Sektör üzerindeki yükler olarak artan telif ücretleri, çok sayıda politika ve geciken ihracat gelirlerinin altını çizen Sinadia, özellikle devam eden enerji dönüşümünün ortasında şirketlerin hayatta kalmasını sağlamak için hükümeti bu endişeleri gidermeye çağırdı.
Hükümet verileri, Endonezya'nın kömür üretiminin geçen yıl 775 milyon tonla rekor seviyeye ulaşarak 2023 hedefini aştığını ortaya koydu. Kömür ihracatı 518 milyon tona ulaşırken, geri kalan üretim iç talebe tahsis edildi.
Bununla birlikte, kömür ihracat değerleri Ocak 2024'te geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29,76 oranında önemli bir düşüş göstererek 2,41 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu düşüş, hacimdeki yüzde 18,06'lık ve değerdeki yüzde 19,68'lik düşüşle hem hacim hem de fiyat düşüşlerine bağlandı.
Merkezi İstatistik Kurumu (BPS) Başkan Vekili Amalia Adininggar Widyasanti, ihracattaki düşüşü öncelikle arz bolluğu ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüş nedeniyle küresel piyasada fiyatların düşmesine bağladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı