Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, her başvurana inşaat ruhsatı verilmemesi gerektiğini belirterek, “Önümüze gelene ruhsat vermememiz gerekiyor. (İnşaatı) yapacak kişinin mali yeterliliği var mı, teknik yeterliliği var mı? Bunlara bakılmalı. Yeterliliği olmayanlara da vermemek gerekiyor. Çünkü bu sefer iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayırt edemiyoruz.” dedi.
Kurum, Emlak Konut GYO güvencesiyle Gül Proje’nin Seyrantepe’de hayata geçireceği yeni projesi Avangart İstanbul tanıtım toplantısında kentsel dönüşüme ilişkin değerlendirmeler yaptı.
İnşaat sektörünün 2017’de Türkiye’nin büyümesine önemli katkılar sağladığını aktaran Kurum, “Bu yıl sonu için yüzde 6-7 büyüme öngörülüyor. İnşaat sektörünün de buraya katkısının geçmiş yıllarda olduğu gibi yüzde 20 civarında olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.
TÜİK verilerine göre 2017’de 155 bin bina ruhsatı, 1 milyon 323 bin daire ruhsatı, 270 milyon metrekare de alan ruhsatı alındığını anımsatan Kurum, “Bu rakamları kıyasladığınızda bir önceki yılda bina sayısı 133 binmiş, yüzde 16 artmış 2017’de. Daire sayısı bir milyon ruhsat alınmış geçen sene, bu da yaklaşık yüzde 33 artmış. Şimdi burada bir yanlışlık var. Tabii ki inşaat sektörü lokomotif sektör, bu tartışılacak bir konu değil ama bizim bir şekilde bunu düzenleme altına almamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
"Kota ya da düzenleme, adı ne olursa olsun düzenlememiz gerekiyor"
Çiftçi ürün ekerken nereye ne ekeceği türün ne olacağının kendisine belirtildiğini anlatan Kurum, “Bizim açıkçası kota ya da düzenleme, bunun adı ne olursa olsun bunu düzenlememiz gerekiyor. Bu sefer iyiyle kötüyü ayırt edemiyoruz.” dedi.
Kurum şu örneği verdi:
“Örneğin bir bölgede kentsel dönüşüm süreci başlattık. O bölgede 30 tane ruhsatı aynı anda verdiğiniz zaman 30 bin konut veya bağımsız bölüm üretiyorsunuz. Halbuki talep belki orada 15 bin, 10 bin…Bir yıl sonra bir daha veriyorsunuz, yine talep 10 binde kalıyor. Ruhsatınız artmış, sayınız artmış, üretiminiz artmış bu sefer siz ne yapacaksınız üreticiler olarak? Fedakarlık yapmak zorunda kalacaksınız. Neden yapacaksınız, fiyattan yapacaksınız, faizden yapacaksınız… Dolayısıyla süreci olumsuz etkiliyor. Bizim buna bir düzenleme getirmemiz gerekiyor.”
Gayrimenkulle ilgili derneklerin de bu konuda birleşerek tek ses olma gayreti sergilediğini anlatan Kurum, düzenlemenin Türk konut piyasası için önemine dikkati çekti.
Kurum, belediyelerin ruhsat verirken sayıları göz ardı etmemesi gerektiğini ifade ederek, “Önümüze gelene ruhsat vermememiz gerekiyor. (İnşaatı) yapacak kişinin mali yeterliliği var mı, teknik yeterliliği var mı? Bunlara bakılmalı. Yeterliliği olmayanlara da vermemek gerekiyor. Çünkü bu sefer iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayırt edemiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
“Madem talep yoktu biz satış hedefini nasıl yakaladık”
Emlak Konut özelinde 2017 satış hedeflerini yakaladıklarını anlatan Kurum, “Madem satış kötüydü, madem talep yoktu biz satış hedefini nasıl yakaladık. Her yerde bu aynı değil. Bir düzenleme yapmazsak eğer tüm sektörü olumsuz manada etkileyecektir. Buna ilişkin hem hükümetimiz nezdinde hem de sektör nezdinde açıkçası çalışmalar da var, inşaallah bir an önce gelecektir.” diye konuştu.
Sektöre belli düzenlemeler getirilmesi gerektiğini söyleyen Kurum, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın gayrimenkul sektörüyle bir araya geleceğini ifade ettiğini aktardı. Kurum, “Bunun adı tapu harcı mıdır? KDV düzenlemesi midir, KDV iadesi midir veya Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) bir payın buraya ayrılması mıdır? Bu düzenlemenin de inşaat sektörü için yapılması gerektiği kanaatindeyim. Neticede bu sektörün önemini hepimiz biliyoruz.” diye konuştu.
“ Avangart Projesi inşallah işin sonuna kadar da bu başarıyla gidecektir”
Kurum, Avangart İstanbul Projesi’ne ilişkin de bilgiler verdi. Seyrantepe’de 36 bin 750 metrekare arsa alanında gerçekleşen projenin bölgedeki tek kentsel dönüşüm projesi olarak kabul edilebileceğini söyleyen Kurum, proje bölgesinde yer alan gecekondu hak sahiplerine daire üretildiğini, bunun yanı sıra 935 tane de yeni daire üretimi yapıldığını söyledi.
Kurum şöyle konuştu:
“Proje oldukça güzel bir lokasyonda, TEM’in yanında yer alıyor. Ulaşım anlamında merkezi. Şu ana kadar izlediğimiz projenin satışında da alıcı nezdinde oldukça ilgi olduğunu da görüyoruz. Açıkçası gelecek vadeden de bir proje. Hem lokasyon itibarıyla hem de projenin özellikleri itibarıyla… Yatay mimari anlayışıyla yapılmış, aile ortamında ailelerin yaşayacağı bir proje olarak tasarlanmış. Avangart Projesi inşallah işin sonuna kadar da bu başarıyla gidecektir diye düşünüyorum.
Bize bu projeden olan taahhüt 1 milyar 300 milyon lira satış toplam geliri ve 637 milyon lira da şirket payı toplam geliri taahhüdü verdi firma. Açıkçası başarılı bir şekilde götürüyor.”
Gayrimenkul basınının sorularını cevaplayan Kurum, “Geçmişte 2 toplu kampanya yaptık ama şu an için böyle bir toplu kampanya yapmayı düşünmüyoruz, yakın vadede böyle bir planımız yok. Zaten mevcut kampanyalarımız son derece avantajlı durumda.” açıklamasında bulundu.
Toplantıda Gül Proje Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sönmez Aydın da projeye ve fiyatlara ilişkin bilgiler verdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı