Tayland çelik piyasası 2023'te bir durgunluk dönemiyle karşı karşıya kaldı ve tüketim seviyelerinin ancak geçen yılki 16 milyon ton seviyesine ulaşabileceği tahmin ediliyor. Eğer tahminler ve beklentiler gerçekleşirse tüketimde yükselme olmamasından ötürü durgunluk kaçınılmaz şekilde sürecek.
EAF Uzun Ürün Çelik Üreticileri Birliği Başkanı Chaichalerm Bunyanuwat tarafından daha önce de paylaşılan tahminler bu yönde durağan bir seyrin birkaç sebebine dikkat çekmişti. Devlete ait büyük altyapı projelerinin oldukça yavaş şekilde yeniden başlatılması ve zayıflayan alım gücüyle etkisiz hale gelen tüketicilerle yüksek borç altında kalınması başlıca faktörleri oluşturuyor.
Ayrıca Chaichalerm Bunyanuwat'a göre bu yıl çelik tüketimini artıracak herhangi bir olumlu etmenle henüz karşılaşılmadığı için değişim beklemek henüz olası değil. Örneğin turizm sektörüyle ekonominin kademeli olarak toparlanması vakit aldığı için genel tüketici harcamalarının temkinli olmasına yol açıyor.
Son çeyrekte yurt içi çelik satışlarının artış gösterebileceğine dair bir ihtimal var. Potansiyel artış, yeni inşaat projelerinin başlamasına, çiftçilerin ev veya çiftlik onarımı için çelik malzeme satın almasına bağlı. Ancak bu iyimserlik, yeni kurulan Srettha Thavisin hükümetinin altyapı gelişimini hızlandırma becerisinden şüphe ve endişe duyulduğu için azaldı.
Özellikle AB'nin 1 Ekim'de Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizması'nı (CBAM) yürürlüğe koymasıyla Tayland'da ucuz çelik ithalatı durabilir diye bir korku oluştu. Bu ihtimal CBAM ile üretim sırasında yüksek düzeyde karbondioksit emisyonu yaratan ürünlere kısıtlama getiriyor.
Ekim'de ayında başlayan geçişle yeşil fabrikalara öncelik tanınması planlanıyor. Geniş bir yelpazede demir, çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatçıları, ithalatlarının sera gazı emisyonlarını AB'ye raporlamak zorunda kalacak. Düzenleme yeşil üretim gerektiriyor.
Ayrıca 1 Ocak 2026'dan itibaren ithalatçıların CBAM sertifikaları için vergi ödemesi gerekeceği de kaydedildi. Yani şuanda ekonomik boyutu olmayan raporlamadan farklı uygulamaya geçilecek.
Chaichalerm, kendi ülkelerinde çelik tüketimi yavaşlamasının ardından; Çin ve Vietnam'ın ASEAN pazarını daha fazla çelikle besleme durumunun olası görüldüğünü kaydetti. Buna ilişkin endişeler yerel çelik üreticilerinin, Tayland pazarındaki ucuz çelik ithalatının azalmasından ve üretimlerinin küresel standartları karşılayamayacağından korkmasıyla bağlantılı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı