Arap ülkelerindeki ekonomik sorunların ham petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesiyle 2016 yılında artarak devam edeceği bildirildi.
Merkezi Dubai'de bulunan Stratejik Arap Forumu tarafından yayımlanan "2016'da Arap Dünyasının Ekonomik Durumu" isimli raporda, ham petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesi, gelirlerin çeşitlendirilememesi, iç savaşlar, güvenlik sorunları ve eğitim imkanlarının düşüklüğü gibi nedenlerle 2016'da ekonomik sorunların artarak devam edeceği vurgulandı.
Raporda, Körfez ülkelerinin, bölgedeki diğer ülkelere nazaran daha iyi durumda olacağı, ekonomik senaryoların petrol fiyatlarına bağlı değişebileceği belirtildi.
Petrol fiyatlarının 45 dolara düşmesi halinde bölgede sermaye ve bütçe açıklarının görüleceğine işaret eden raporda, Körfez ülkelerinin bütçelerinin, petrole hükümet desteğinin gözden geçirilmesi ve vergi konulması halinde istikrarını koruyabileceği tespitine yer verildi.
Raporda, "Hükümet desteğinin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması ve vergilerin artırılması, bu politikanın ne derece etkin uygulandığına, söz konusu uygulamalardan kaynaklanan değişkenlerin önemine ve oluş hızına bağlı" ifadeleri kullanıldı.
Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yabancı yatırım akışının azalması halinde ise bu durumun Körfez ülkelerine etkisinin sınırlı kalacağı savunulan raporda, buna gerekçe olarak, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve diğer körfez ülkelerinin ekonomik tabanda çeşitliliğe önem vermesi gösterildi.
Çin'deki ekonomik sorunların, bu ülkenin petrol yatırımlarını negatif etkileyeceği, buna karşın Orta Doğu ülkelerinin özellikle Çin’den sermaye almaya başlayabileceğine dikkati çeken raporda, bu sermayenin ana hedefinin ise lüks gayrimenkul projeleri olacağı öngörüldü.
Uluslararası piyasalarda işlem gören Brent petrolün varil fiyatındaki düşüş, bugün itibarıyla son 18 ayda yüzde 65'i aştı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı