- Brooklyn Köprüsü
Çelik yapıların başlaması 1860 yılında New York’ta East River üzerinde Brooklyn ile Manhattan’ı birbirine bağlayan Brooklyn köprüsü ile başlamıştır. İlk bakışta köprü ayaklarının beton olduğu düşünülebilir ama üzerindeki geçite gücünü veren çelik. Suyun üzerinde 90 m asılı duran yolun tamamı çelik halat tarafından taşınıyor. Köprüye 3 Ocak 1870’te başlandı 13 yıl sonra tamamlanarak 24 Mayıs 1883’te hizmete açıldığında dünyanın 8.harikası olarak kabul edildi ve çeliğin bir yapı malzemesi olarak kullanılmasının önünü açmış oldu.
2. Empire State Binası
1 Mayıs 1931 tarihinde, o güne kadar Dünya’nın en yüksek binası olan Chrysler Building‘in bu unvanını elinden almıştır. Empire state binası Çelik gökdelenlerin öncüsü olarak kabul edilir ve dünyanın en ünlü gökdelenlerinden biridir. New York ta bulunan ve 102 katlı olan gökdelenin yüksekliği 381 m, anten ile beraber 443,2 m’dir. Yapımı için 57 bin ton inşaat çeliği kullanılan binanın merkezini sağlamlaştırmak için enden 12 adet dev çelik kolonla donatıldı. Bina kolayca inşa edilebilmesi için 102 katın her biri benzer ayrıntılarla tasarlandı. Empire State Building’in inşaatı ise sadece 18 ayda bitirilmiş ve mayıs 1931’de açılmıştır.
3. Sidney Limanı Köprüsü
Avustralya’nın en tanınmış simge yapılarından biri olan Sidney Liman Köprüsü, dünyanın en büyük çelik kemerli köprüsüdür. Köprünün tepesi limandan 134 metre yüksekliğe ulaşır. Kemer tabanlı tasarımı, Sidney Limanı’nın kuzeyinden güney kıyısına kadar uzanır. 1924’te inşa edilen bu köprünün tamamlanması 1.400’den fazla adam ve sekiz yıl sürdü. 6 milyon elle çakılan perçin ve 53.000 ton çelikten oluşur.
4. Pekin Ulusal Stadyumu
Pekin’deki Pekin Ulusal Stadyumu, yapısal çeliğin neler başarabileceğinin güzel bir kanıtıdır. Dünyanın en büyük tamamı çelik yapıdır, ancak binayı öne çıkaran şey bu değildir – alışılmadık şekli ve tasarımı her gün bu binaya binlerce turisti çeken şeydir. Takma adı “Kuş Yuvası” olan bu bina, yuvaya benzer bir görünüm oluşturmak için 42.000 ton çapraz çelik kiriş kullandı.
5. Hearst Kulesi
Şuan ki kulenin olduğu yerde 2003 yılına kadar orijinal altı katlı genel müdürlük binası vardı. Şirketin o dönemdeki sahibi Randolph Hearst, mimar Joseph Urban’a altı katlı bir bina yapmasını söylemiştir. Fakat Büyük Buhrandan dolayı ertelenmiştir. Eklenmesi planlanan gökdelen kısmı ancak yıllar sonra gerçekleşebildi. 100000 tondan fazla çelik kullanılarak 42 katlı inşa edilen bina da ağırlık merkezini batı tarafına yerleştirildiğinden binanın ağırlığını eşit şekilde desteklemek için binayı çerçeveleyen ve birbirine karmaşık şekilde bağlı bir diyagonal çelik kiriş sistemi şeklinde yapılıştır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı