İnşaat Noktası olarak medya sponsoru olduğumuz, IMC Organizasyon tarafından düzenlenen, 9. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Konferansı’nda çelik endüstrisi sektörü ana ve yan sanayi sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, sektör için önemli açıklamalarda bulundu
Dünya ve Türk çelik endüstrisinde gelişmeleri değerlendiren Dr. Yayan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
- Sıkıntılı bir yılı geride bıraktık. 2020 yılında dünya çelik sektörü ciddi sıkıntılarla geçirdi. Türk çelik sektörü başından beri çalışmaya devam etti. 2020’yi yüzde 6’lık bir üretim artışıyla geride bıraktık.
- Bu yıldan itibaren Çin’in üretiminde bir yavaşlama oldu. Önümüzdeki yıldan itibaren de azalma olacağı belirtiliyor. Yeşil mutabakat sonrasında Çin üretimini yavaşlatacak.
- Bugün 40 milyon ton üretimi hedefliyoruz. Yeni piyasalar sayesinde yeni açılımlar gösterdiğini söyleyebiliriz.
- Kapasite Kullanım oranlarının bu yıl yüzde 75’e yaklaştık. Çelik sektörümüz için umut verici bir gelişme.
- İthalatımızda önümüzdeki yıllarda düşüşler olabileceği kanaatindeyiz
- Çelik sektörüne devlet teşviği yok. Ancak ekonominin canlı olması bizim için en büyük teşvik. Bizim teşviğimiz çelik talebinin canlı olması.
- Toplam dış ticaret açısından baktığımızda çelik ihracatının genellikle ithalattan daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. İthalatın ihracatı karşılama oranının yeniden yüzde 150’ye çıkabileceğini düşünüyoruz.
- Türkiye’nin dünyanın en büyük 6. Çelik ihracatçısı olduğunu görüyoruz. Ama ithalatçılık açısından da hala yüksek ithalatımız var. Önümüzdeki yıllarda bunun değişebileceğini düşünüyoruz. Yassı ürünlerde önemli yatırımlar söz konusu.
- 2021 yılının 2. Yarısından itibaren arz talep dengesinin oturmasını bekliyorduk. Hurda fiyatları 450 dolar seviyelerine, inşaat demiri fiyatları da 6 bin liralara kadar gerilemişti. Fakat bir takım başka faktörler devreye girdi. Yeşil mutabakatın getirdiği birtakım yaptırımlar ile enerji fiyatları yükseldi. Doğalgaza yüklenildi, doğalgaz fiyatları artış gösterdi. Tekrar kömüre dönelim dendiğinde kömür fiyatları 240 dolara kadar çıktı.
- Pandemi taşımacılığı çok pahalı bir yöntem haline getirdi. Pazarlara yakın olmak çok önemli hale geldi. Türkiye bölgenin Japonya’sı gibi görünüyor diyebiliriz. Bölgenin stratejik kaynak üssü gibi. Buraya yatırımlar yapılmaya çalışılıyor. Türkiye’nin bu dönemin yarattığı sıkıntılardan yararlanacak ülkeler statüsünde görülüyor.
- Türkiye ile kıyaslandığında, ABD’de yassı ürünlerde 2 misli oranında fark var.
- Enerji maliyetlerindeki artışla birlikte nükleer enerji tesislerine yatırım arttı. Nükleer enerji güvenilir kaynağı olarak görülüyor. Önemli ölçüde dengeleri değiştiriyor.
- Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda çok ciddi avantajları var. Güneş enerjisi konusunda avantajlıyız.
- Sıkıntılı olduğumuz alan hurda. Avrupa hurda ihracatını yasak getirme hazırlığı yapıyor.
- Bütün bunlara rağmen çelik sektörünün geleceğe güvenle baktığını söyleyebiliriz.
- Dünyadaki çelik sektörüne örnek olabilecek bir noktaya gelebileceğimizi söyleyebiliriz.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, İnşaat Noktası Demir Çelik Sektör Sorumlumuz Sevda Yıldız'a çelik sektörünü değerlendirdi.
Haber: Nihal Özken
Fotoğraf: Sevda Yıldız
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı