Uzmanlar 2030 yılına kadar 7 ve üzeri bir depremin gerçekleşeceği hususunda görüş birliğinde. Türkiye’de olası bir deprem maliyetinin 100 milyar doları bulacağı belirtilirken kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hızlandırılması ve uygulamada yeni bir planlamaya geçilmesi gerektiğinin önemi vurgulanarak alan bazlı dönüşüme geçilmesi planlanıyor.
Yeni Şafak Gazetesi'nden Ömer Faruk Aktaş'ın haberine göre; İstanbul'daki olası bir depreme karşı önlemler alınmaya başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kapsamda bina bazlı dönüşümlerin yerine her türlü sosyal donatısı hesaplanan mahalle konseptinde ve enerjisini kendi üretebilen akıllı şehirleri içeren alan bazlı dönüşüme geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, kentsel dönüşüme ilişkin bir kanun taslağının da hazırlandığını açıkladı.
Dikey mimarinin önüne geçilecek
Bakanlık, imarla ilgili mevzuatın yeniden ele alınacağını da vurgulayarak, yapılacak düzenlemelerle hukuka aykırı ve haksız emsal artışı sağlayan, dikey mimariyi teşvik eden ve şehir siluetini bozan imar planı değişikliklerinin önüne geçileceğini de aktardı.
Kentsel dönüşüm için faizsiz borçlanma sağlanacak
Kentsel dönüşümün finansmanı için kentsel dönüşüm alanlarında yapılan ticari mekânlar değerlendirilecek, evleri yenilenen vatandaşlar da cüzi miktarlarla uzun süreli ve faizsiz şekilde borçlandırma yapılacak.
21 sosyal tesis satılacak Kentsel dönüşüm için öncelikle İller Bankasında var olan 21 sosyal tesisin satışı gerçekleştirilecek ve İller Bankası hibelerinin kaldırılarak kentsel dönüşüm hesabına aktarılması planlanıyor.
Dünya Bankası'ndan belediyelere kredi Finansman için yeterli destek sağlanamaz ise Dünya Bankasından alınacak yirmi yıllık kredinin belediyelere geri ödemek şartıyla verilmesi sağlanacak. 150-200 bini İstanbul’da ve 300-350 bini Anadolu’da olmak üzere yıllık 500 bin konutun dönüştürülerek Türkiye’nin ancak 15 yıl içerisinde muhtemel deprem riskine karşı hazır hale getirileceği belirtildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı