Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, ABD ile Çin arasında tırmanan ticari gerilimin, küresel ekonomiye ciddi zarar verebileceği uyarısında bulundu.Okonjo-Iweala, iki ülke arasındaki mal ticaretinin yüzde 80’e varan oranda daralabileceğini, bu durumun ise küresel reel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’da (GSYH) uzun vadede yaklaşık yüzde 7’lik bir azalmaya neden olabileceğini belirtti.
Yazılı bir açıklama yapan DTÖ Genel Direktörü, ABD’nin Çin ürünlerine yönelik gümrük tarifelerini artırmasıyla yeniden alevlenen ticaret savaşının sadece taraf ülkeleri değil, küresel ekonomik istikrarı da tehdit ettiğini vurguladı.
“İki ekonomi arasındaki ticaret yüzde 80 azalabilir”
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki “kısasa kısas” yaklaşımının küresel ticarete olan risklerini değerlendiren Okonjo-Iweala, “İlk tahminlerimize göre, bu iki ekonomi arasındaki mal ticareti yüzde 80'e varan oranlarda azalabilir” dedi.
Bu olumsuz tablonun özellikle az gelişmiş ülkeler başta olmak üzere birçok ekonomiyi etkileyeceğini ifade eden Okonjo-Iweala, “Küresel ticaretin jeopolitik hatlar boyunca parçalanma potansiyeli özellikle endişe verici” değerlendirmesinde bulundu.
“Küresel iş birliği kritik önemde”
DTÖ Genel Direktörü, dünya ekonomisinin iki büyük bloğa ayrılmasının yaratabileceği uzun vadeli etkilerin küresel GSYH’de yüzde 7’ye yakın bir kayıp anlamına gelebileceğini söyledi. Ticaretin yön değiştirmesinin acil ve koordineli bir küresel yanıt gerektirdiğini dile getiren Okonjo-Iweala, “Tüm DTÖ üyelerini bu sorunu işbirliği ve diyalog yoluyla ele almaya çağırıyoruz” dedi.
Uluslararası ticaret sisteminin açıklığını ve işleyişini korumanın küresel toplumun ortak sorumluluğu olduğunu belirten Okonjo-Iweala, DTÖ’nün açık, kurallara dayalı ticaret düzenini korumakla yükümlü olduğunu ve diyalog için hayati bir platform sunduğunu vurguladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı