Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "İç fiyat baskılarının güçlendirilmesi için halen oldukça tamamlayıcı finansman koşullarına ihtiyaç duyuluyor ve bu önemli miktarda parasal desteklemeye bağlılığını sürdürüyor." dedi.
Draghi, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nde "Parasal Diyalog" başlıklı toplantıda açıklamalarda bulundu.
Avrupa’nın ekonomik durumu ve uygulanan para politikası hakkında değerlendirmelerde bulunan Draghi, "Ekonomik iyileşme, sektörler ve ülkeler arasında genişlemeyi sürdürüyor ve gittikçe sağlamlaşıyor." diye konuştu.
Draghi, Avro Bölgesi’nde reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 16 çeyrek boyunca arttığına dikkati çekerek, işsizlik oranının 2009’dan beri en düşük seviyelere gerilediğini anlattı.
Tüketici ve işletmelerin beklentilerinin son 6 yıldaki en yüksek seviyelere çıktığını belirten Draghi, bu durumun önümüzdeki aylarda büyümeye destek sağlayacağını ifade etti.
Risklerde azalma
Draghi, Avrupa'da iç tüketim ve yatırımların ekonomik toparlanmada ana iticiler olduğunu ve bunun küresel risklere karşı daha dayanıklı olunmasını sağladığını belirterek, "Büyüme görünümüyle ilgili aşağı yönlü riskler daha da azalmış, geçen yıl karşılaştığımız bazı riskler ölçülebilir şekilde gerilemiştir." diye konuştu.
Enflasyonun orta vadede yüzde 2'ye yakın seviyelerde sabitlenmesi ve mevcut durumda yeterince kullanılamayan kaynaklardan daha iyi faydalanılması için "olağanüstü miktarda" para politikası desteği gerekliliğinin devam ettiğini vurgulayan Draghi, "İç fiyat baskılarının güçlendirilmesi için halen oldukça tamamlayıcı finansman koşullarına ihtiyaç duyuluyor ve bu önemli miktarda parasal desteklemeye bağlılığını sürdürüyor." değerlendirmesinde bulundu.
Draghi, Avro Bölgesi ekonomik görünümünde iyileşmenin devam ettiğini ve aşağı yönlü risklerin azaldığını yineleyerek, "Ancak, bu olumlu işaretler sağlam ve yüksel yapısal büyüme ihtiyacından bizi caydırmamalı. Bu bağlamda daha yüksek verimlilik artışı gerekiyor. Bu verimlilik artışı inovasyonu gerektiriyor. Yapısal reformlarla, inovasyona yönelik bir iş çevresi hazırlanması ve düzenleyici çerçevenin buna uyumu önemli." ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı