Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, 8. Uluslar arası Çelik Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Konferansı’nda, Dünya çelik sektörü lokalleştiğine dikkat çekti. Yayan, “Koronavirüs pandemisi nediniyle ülkeler kendine yetmeyi öğrendi hatta dünya ticareti lokalleşti. Çelik sektörü olarak, pandemi şartlarında dünyada üretimi durdurmayan nadir ülkelerden biri olduk. Her türlü tedbiri alarak çalıştık” dedi.
8. Uluslar arası Çelik Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Konferansı, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın uzaktan bağlandığı açılış konuşmasıyla başladı.
Veysel Yayan, çelik endüstrisi piyasaları ve son gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasının satır başları şu şekilde:
“2020 yılı ağırlaşan pandemi koşulları nedeniyle sıkıntılı bir yıl oldu. Türkiye ekonomisi geriledi. Çelik sektörü ilk altı ayda yüzde 4,11 geriledi.
Hükümet de yüksek oranlı tüketimi de benimsemiyor gibi otomotiv sektörüne getirilen vergiler bunun göstergesiydi. Ancak diğer çelik kullanan sektörlerin vergilerinde bir değişiklik yok. İnşaat sektöründe de sıfır konut kredilerinde 0,64 olan vergilerin de artmasıyla konut alımında da yavaşama söz konusu olabilir. Bunlar da çelik tüketimine yansıyacaktır.
Ekonomideki sıkıntılı durumu cari işlem dengesinde de görüyoruz. Son aylarda da altın ithatında ciddi bir artış söz konusu. Reel olarak altını elinde bulundurarak tasarruf etmek isteyenlerin sayısının artmasıyla altın ithalatı arttı.
İhracatımıza baktığımızda 2019 yılına göre 14 milyar dolar civarında azaldığını söyleyebiliriz. Ağırlıklı şekilde dünya ticaretinin daralmasıyla ilgili bir durum. Bunun önümüzdeki aylarda daha makul seviyelerine ineceğini düşünüyoruz. Buna karşılık ithalattaki daralma daha az.
İhracatın ithalatı karşılama oranı diğer yıllara göre daha iyi.
Türkiye’nin toplam çelik ticaretine baktığımızda ihracatımızın 1.10 ton gerilemesine karşılık, ithalatımızın arttığını görüyoruz. İhracatın ithalata karşılama oranı yüzde 111’e düşmüş durumda. Dünyanın her yerinde ülkeler ithalatını sınırladı. ABD, Avrupa koruma tedbirlerini arttırdı. Türkiye’de bu konuda daha serbest piyasacı bir yaklaşım var.
Dünya çelik sektörü lokalleşiyor. Dünya ticareti lokalleşiyor. Koronavirüs pandemisi ülkelerde kendine yetme gibi bir duyguyu yaşattı.
Çeliği kullanan sektörlerden 2020’de -2.3 performans söz konusu.
İmalat sanayiinde -5.9. rakamlar daha reel bir gerilemeyi ifade ediyor. Nisan ve mayıs ayındaki kayıpların henüz telafi edilemediğini gösteriyor.
Ham çelik üretiminde 19.4 milyon ton üretim gerçekleştirdik. Pandeminin tesiri ile çelik üretiminde nisan ve mayıs ayında düşüş oldu. Çelik sektörü olarak, pandemi şartlarında dünyada üretimi durdurmayan nadir ülkelerden biri olduk. Her türlü tedbiri alarak çalıştık. Buna rağmen üretimde nisan ve mayıs aylarında yüzde 26’lık bir düşüş söz konusu oldu. Haziran ve temmuz aylarında ham çelik üretimi üretim arttı. 2020 yılını pozitf kapatacağımızı düşünüyoruz. Son iki aydaki üretimle ham çelik üretiminde Almanya’dın da önüne geçerek Avrupa’nın en büyük üreticisi olduk.
Ham çelik üretimindeki üretime göre farklılık ithalatın mamul üretimine katkısından kaynaklanıyor. Tüm bunlar Türk sanayiini belirli bir gücünü gösteriyor. Türkiyenin 320 tane organize sanayi bölgesi var, 2 milyon kişi çalışıyor. Gebze’deki organize sanayi tek başına Yunanistan’ın tüm sanayisi kadar.
Reel sektörün dinamizmi sayesinde Türk ekonomisi büyüyor. Tüm ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesi hedefimizdir.
Sonuç:
- Türkiye’nin ham çelik üretimi 2020 yılının ilk üç ayında yüzde 9.6 oranında artmış, dünyayı etkisi aldttına alan pandemi nedeniyle, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 26 düşüş göstermiş, normalleşme süreci yanında, alınmış bulunan çok yönlü ekonomik istikrar tedbirleri sayesinde, Haziran ve Temmuz aylarında yeniden artışa geçmiştir.
- Bu gelişmeler ışığında, yılın ilk 7 ayı itibariyle üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,4 oranında azalışla 19.4 milyon ton seviyesinde gerçekleşmiştir.
- Yılın ilk 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, nihali mamul tüketimimizde görülen yüzde 10,4’lük artış, Nisan ve Mayıs aylarındaki keskin düşüşü son iki yada telafi ettiğimiz göstermektedir.
- Nihai mamul üretimindeki artışın, tüketimde görülen artıştan az olması, ithalatın ağırlıklı tüketim alışkanlığından vazgeçilmediğini göstermekte, 7 aylık dış ticaret rakamları da bu tespiti doğrulamaktadır.
- 2020 yılın ilk 7 ayında çelik ürünleri ihracatımız yüzde 12 azalırken, ithalatımız %11,8 artmıştır. Haziran ve Temmuz ayı ithalatındaki ortalama %40 oranında gerçekleşen oloğaüstü artış, ihhalatın kontrol altına alınması gerektiğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.
Haber: Nihal Özken
Fotoğraflar: Sevda Yıldız
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı