DIŞYÖNDER’in 3. Olağan Genel Kurulu’nun ardından düzenlenen çalıştayda DİR uygulaması bütün yönleriyle ele alındı. Ticaret Bakanlığı’ndan bürokratların da katıldığı çalıştayda DİR’in başarısı için Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TOBB arasındaki koordinasyonun arttırılmasının önemi vurgulandı.
Çalıştayı değerlendiren Dr. Hakan Çınar, DİR’de bölgesel ve sektörel ayrıma gidilmesinin yararlı olacağını söyledi. Türkiye’nin rekabetçiliğini arttırabilmesi için DİR’in daha yaygın kullanılmasını öneren Dr. Çınar, şöyle devam etti:
“İhracatta yurt içi katma değerin ve çıktı ürünün teknolojik seviyesini artırmak üzere DİR’in öncelikli hedef ürün ve sektör kapsamıyla ilgili radikal adımlar atılması gerekiyor. Bu konuda Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalardan olumlu sonuçlar bekliyoruz. İhracatımızı artırma ve üretimi daha değerli hale getirme çabamızda DİR’i bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Elbette uygulamada yaşanan aksaklıkları da gidermeliyiz. Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesi’nde bu düşüncelerimizi ve hazırladığımız raporu gündeme getireceğiz.”
Dr. Çınar, DIŞYÖNDER’in gelecek vizyonuda yer alan tahkim ve arabuluculuk konularının da kısa süre içinde uygulamaya geçirileceğini, özellikle dış ticaret alanındaki uyuşmazlıklarda tahkimle ilgili girişimlerinin büyük yarar sağlayacağını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı