9.484,26 TRY BIST 100 BIST 100
5,23 CNY CNY CNY
41,82 EUR EUR EUR
37,91 USD USD USD
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,20 TRY Faiz Faiz
69,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,76 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,77 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
356,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.797,04 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Depreme Karşı Su Yalıtımı Zorunlu Hale Getiriliyor

İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde yaptığı açıklamada, “Depreme karşı binaların en önemli koruyucu kalkanı olan su yalıtımı, taşıyıcı donatıyı korozyondan yani paslanmaktan koruyor. Bakanlık, yapılarda su yalıtımını zorunlu hale getiren bir taslak üzerinde çalışmaya başladı. Bu taslağın bir an önce yasalaşması çok önemli” dedi.

Depreme Karşı Su Yalıtımı Zorunlu Hale Getiriliyor

İZODER Yönetim Kurulu Üyesi Eruslu, “Nüfusunun yüzde 95'i deprem tehdidi altında yaşayan ülkemizde, 18 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 67'si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60'ı 20 yaş üzeri konutlardan oluşuyor.Yapı Denetim Yasasındaki değişiklikler ve kentsel dönüşümle yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar getirse de yetersiz denetim nedeniyle yeterli olmuyor. 17Ağustos Marmara Depremi ve 2011 Van depremindeki acıları tekrar tekrar yaşamamak için tüketicilerin de bilinçli olması ve binalarının deprem güvenliğini sorgulaması gerekiyor.“ dedi.

Su yalıtımı olmayan binaların korozyon tehdidi altında olduğunu, bu durumun taşıyıcı donatının taşıma kapasitesini zayıflattığını ve özellikle deprem karşısında dirençlerini düşürdüğünü belirten Eruslu, şöyle konuştu: "Su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sistem içindeki donatı demir yıllar içinde korozyon yani paslanma nedeniyle çürüyor. Şöyle ki; su yalıtımı yapılmamış bir bina donatısı, inşa edildikten 10 yıl gibi kısa bir süre içerisinde zemin, iklim şartları, jeolojik faktörler gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak taşıma kapasitesinin yarısından fazlasını kaybediyor. Yani binanız içten içe çürümeye başlıyor. Bu da olası bir depreme karşı binanın dayanıklılığını düşürüyor. Bu tespit İstanbul'da 1999 depreminin ardından Büyükşehir Belediyesi'ninyaptığı araştırmayla da raporlandı. Yıkılan binalarda gerçekleştirilen denetimlerde binaların yaklaşık yüzde 70'inde korozyon nedeniyle taşıyıcı donatıda aşırı kesit kaybı tespit edilmiştir. "

Ülkemizde su yalıtımının henüz zorunlu bir uygulama olmadığı gibi toplumda da bu konuda yeterli bilinç bulunmadığına değinen Eruslu; Bakanlık ve ilgili birimler bu konunun bilincinde. Daha güvenli binalar için zorunlu su yalıtımına ilişkin çalışmaların bir an önce tamamlanması gerekiyor” diye konuştu.


Su yalıtımının inşaat aşamasındaki maliyetinin,toplam bina maliyetinin yalnızca yüzde 3’ü kadar olduğunu açıklayan Eruslu,yapı güvenliği söz konusu olduğu için bunun fazladan bir maliyet olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.  Eruslu, “Isı ve yangın yalıtımından sonra su yalıtımının da zorunlu hale gelmesi gerekiyor,aksi takdirde bir deprem ülkesi olan Türkiye’de can ve mal kayıpları kaçınılmaz olacak. Ayrıca kentsel dönüşüm sürecinin de bu açıdan önemli bir fırsat olacağına inanıyoruz. Yıkılan binaların yenileri inşa edilirken su yalıtımı yapılırsa bu binalar daha uzun ömürlü ve dayanıklı olacaktır.''dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

MKE’den savunma sanayisine 2 milyar liralık yatırım

3 Nisan 2025 Perşembe

LMM GROUP, küresel çelik üretiminde yenilikçi adımlar atmaya devam ediyor

3 Nisan 2025 Perşembe

Saudi Aramco Çin’deki yatırımlarını artırıyor

27 Mart 2025 Perşembe

Çinli otomotiv üreticisi Chery, elektrikli araç üretimi için Türkiye’de yatırım kararı aldı

27 Mart 2025 Perşembe

Körfez İşbirliği Konseyi'nden Çin menşeli alüminyuma anti-damping vergisi

26 Mart 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun