Depremlerin ardından çelik ve ahşap gibi alternatif yapı malzemelerine olan ilgi artarken, uzmanlar bu konudaki çalışmaların hızlanması gerektiğini vurguladı. Çelik ve ahşap yapıların, betonarme binalara göre daha esnek, dayanıklı ve sürdürülebilir olduğu ifade ediliyor.
Çelik Yapılar 7-10 Kat Daha Dayanıklı
Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise yedinci büyük çelik üreticisi olduğunu belirterek, çelik yapıların depreme karşı geleneksel binalara kıyasla 7-10 kat daha dayanıklı olduğunu söyledi. Şimşek, çelik yapıların endüstriyel ortamda denetimle üretildiği için insan hatalarına karşı daha güvenilir olduğunu, esnek yapıları sayesinde depremler sırasında hasar almalarını önlediğini ifade etti.
Şimşek, çelik yapıların geleneksel binalara kıyasla en az yüzde 50 daha kısa sürede tamamlandığını ve uzun vadede daha ekonomik olduğunu belirterek, “Depremler sonrası çelik yapılara ilgi arttı ancak hâlâ istenilen seviyede değiliz. Türkiye’deki konutların yalnızca yüzde 1,5’i çelikten yapılıyor. Bu oran, ABD ve İngiltere’de yüzde 50, Almanya ve Fransa’da yüzde 30 seviyesinde” dedi.
Depremlerde Çelik Yapılar Hasar Görmedi
Kahramanmaraş depremlerinde bölgedeki çelik yapıların hasar almadığını vurgulayan Şimşek, bu durumun çelik binaların güvenilirliğini kanıtladığını belirtti. İstanbul ve Türkiye genelinde milyonlarca konutun dönüşüm beklediğini ifade eden Şimşek, çelik yapıların teşvik edilmesi durumunda üç yılda 1 milyon yapısal çelik konutun inşa edilebileceğini söyledi.
Alternatif Malzemelere İlgi Artıyor
Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Başkanı Haldun Ersen ise çelik, ahşap ve taş gibi alternatif yapı malzemelerine ilginin arttığını ancak henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını belirtti. Ersen, “Özellikle villalar ve küçük çaplı projelerde çelik kullanımında artış gözlemliyoruz. Ancak Türkiye’de yapı sektörü ve akademik eğitim betonarme sistemler üzerine kurulu. Çelik ve ahşap konusundaki bilinçlenme ve akademik altyapının gelişmesi gerekiyor” dedi.
“Beton Alternatifleri Önceliklendirilmelidir”
Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise Türkiye’de 6 milyondan fazla konutun dönüşüm beklediğini hatırlatarak, “Depreme karşı dirençli kentler oluşturmak için seferber olmalıyız. Betonun kısa ömürlü olması ve geri dönüştürülememesi büyük bir sorun. Her yıl milyarlarca dolarlık milli servetimiz çöpe gidiyor. Bu nedenle çelik, taş ve ahşap gibi alternatif yapı malzemelerine yönelmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, Türkiye’de yapılaşmaya ayrılan kaynakların bir kısmının çelik yapılara yönlendirilmesi halinde konutların daha hızlı, güvenli ve sürdürülebilir şekilde inşa edilebileceğini belirtiyor. Kamu destekleri ve teşviklerle alternatif yapı malzemelerinin yaygınlaşması gerektiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, deprem riskine karşı daha dirençli kentlerin inşa edilmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini vurguluyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı