Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün ihracatta 14 milyar dolar seviyesini yakalamayı hedeflediğini açıkladı.
Performans, 2024 yılında direndi
2024 yılını 12,5 milyar dolarlık ihracat rakamıyla tamamlamanın önemli bir başarı olduğunu belirten Tecdelioğlu, Suriye ve Ukrayna gibi bölgelerdeki savaşların, seçim sürecinin ve yüksek faiz oranlarının oluşturduğu zorluklara rağmen, sektörün direncini kanıtladığını vurguladı.
“Türkiye, avantajlı bir konumda olacak”
Tecdelioğlu, Suriye ve Rusya’daki kaybedilen pazarların yeniden kazanılabileceğini ifade ederken, bu ülkelerde toplamda 20 milyar dolarlık potansiyel bulunduğunu dile getirdi. Suriye’de altyapı ve müteahhitlik sektörlerinde Türkiye’nin önemli bir rol oynayabileceğini, ABD’nin Çin’e uyguladığı koruma tedbirlerinin ise Türkiye’nin, Avrupa ve ABD pazarları karşısında avantajlı bir konumda olacağını söyledi.
Uluslararası pazarda yeni yatırımlar
Sektör, 2025 yılı hedeflerine ulaşmak için uluslararası fuar katılımını artıracak ve 52 etkinlikte aktif bir rol üstlenecek. Ayrıca Ur-Ge programları ile pazar çeşitliliği sağlanması hedefleniyor.
Çetin Tecdelioğlu, Çinli firmaların Türkiye’ye yatırım yapma planlarına dikkat çekerek, özellikle alüminyum ve hırdavat sektörlerinde yatırım yapmayı hedefleyen bu firmaların organize sanayi bölgelerinde yer arayışında olduğuna dikkat çekti.
Eximbank’ın sektöre verdiği desteğin önemini vurgulayan Tecdelioğlu, yeni kurulan Türk Ticaret Bankası’nın gelecekte Eximbank’a alternatif olabileceğini belirtti.
Bakır ve alüminyum iyiye giderken; döküm, ev ve mutfak eşyaları kötüye gidiyor
2024 yılında bakır ve alüminyum sektörleri miktar ve değer artışlarıyla dikkat çekerken, döküm, ev ve mutfak eşyaları, endüstriyel mutfak ve armatür sektörleri geriledi. Tecdelioğlu, bu sektörlerde rekabet gücünün düşmeye başladığını ve acil önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı