Dünya genelinde Avustralya ve Brezilya gibi demir cevheri üretiminde öne çıkan ülkeler üretim seviyelerini korurken, Hindistan'ın hızlı büyümesi önemli bir rakip olarak ortaya çıktığının bir göstergesi olarak nitelendiriliyor. Demir cevheri üretimindeki artış, Hindistan'ın küresel emtia piyasasında baskın bir güç olarak öne çıkma potansiyelinin altını çizerken, ülkenin endüstriyel manzarasında dönüştürücü bir değişime işaret ederek, dünya çapında demir çelik endüstrisinin geleceğini şekillendirecek bir konumda yer almasını sağlıyor.
Avustralya: 437 milyon tonda sabit (yıllık %0)
Brezilya: 958 mnt ile istikrarlı (yıllık + %1)
Çin: 313 milyona ulaştı (önceki yıla göre +%51)
Hindistan: 291 milyona yükseldi (yıllık +%4)
Rusya: 97 milyona yaklaşıyor (yıllık +%22)
Ayrıca Kanada, Güney Afrika, İran ve diğer ülkeler de önemli üretimlerde bulunuyor. Toplamda, dünyanın 2024 yılında 2.550 mnt demir cevheri üreteceği ve bunun da %2'lik bir artışa işaret etmesi bekleniyor.
Sınırları içerisinde 68 çeşit maden barındıran İran, dünyanın maden devleri arasında yer alıyor. Toplam 37 milyar ton rezervi olduğu kanıtlanan ve 57 milyar ton da potansiyel rezervi bulunan ülkenin maden çeşitliliği, 770 milyar dolar gibi yüksek bir değere işaret ederek demir cevheri'nin, bu kaynaklar arasında ön sıralarda yer aldığı dikkat çekiyor.
Mevcut 3,5 milyar ton demir cevheri rezerviyle İran, 65 mnt üretim ile dünyada sekizinci sırada yer alıyor.
İran Maden ve Madencilik Endüstrileri Geliştirme ve Yenileme Örgütü (IMIDRO) verilerine göre, önceki İran yılının aynı döneminde üretim 39.6 milyon ton civarındayken, aşağıdaki şirketler on ayda yaklaşık 42,5 milyon ton demir cevheri konsantresi üretti;
Golgohar Mining and Industrial Company: 9,75 milyon ton üretim gerçekleştirdi
Chadormalu Mining and Industrial Company: 8,97 milyon ton ile üretimine devam etti
Gohar Zamin Iron Ore Company: Yaklaşık 7,31 milyon ton üretim sağladı
Middle East Mines Industries Development Holding Company (MIDHCO): Yaklaşık 4,09 milyon ton üretim gerçekleştirdi
Sangan Mining Industries Company: Yaklaşık 3,28 milyon ton üretti
İran Merkezi Demir Cevheri Şirketi: 3,23 milyon ton üretimle faaliyet gösterdi
Sanabad Inclusive Development Industrial and Mining Company: yaklaşık 2,19 milyon ton üretim gerçekleştirdi
Opal Parsian Sangan Industrial and Mining Company: 2,12 milyon ton tedarik etti
Sabanour Mining and Industrial Development Company: 1,19 milyon ton üretim gerçekleştirdi
Celalabad Iron Ore Complex: 367.000 ton üretim gerçekleştirdi
Aynı zamanda, bu şirketler aynı on aylık dönemde çelik üretimi yapan ilgili firmalara yaklaşık 42,5 milyon ton demir cevheri konsantresi tedarik ederek, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %7,5'lik bir artış gösterdi. Özellikle İran'ın, yılda ortalama 100 milyon ton demir cevheri konsantresi üretme kapasitesine sahip olduğu gözler önüne serilirken, yılda yaklaşık 40 milyon ton ham çelik ve çelik ürünü üretebilen bir çelik endüstrisine sahip olduğu da belirlendi.
İran Merkezi Demir Cevheri Şirketi 5.310.000 metrik ton demir cevheri üreterek sektörde öncü bir rol üstlenirken, diğer küçük çaplı kamu madencileri de sektöre destek verdi.
Son yıllarda İran'ın madencilik sektörü'nün, ülkenin toplam yatırımlarının yaklaşık %30'unu oluşturarak önemli yatırımlara tanık olduğu da belirtildi.
Şirketlerin kâr marjları, Fortune 500 şirketlerini bile geride bırakarak %58 oranında dikkat çekici bir marja ulaştığı belirlendi.
Demir cevheri ihracatı, İran'ın petrol dışı ihracatının yaklaşık %32'sine ulaşarak önemli bir rol oynadığının da altı çizildi.
İran, küresel demir cevheri üretiminin %2'sini gerçekleştirirken Avustralya, Brezilya, Hindistan ve Çin gibi öncüler, bu alanda dikkat çekici bir konumdadır.
İran'ın Çin'e demir cevheri ihracatı'nın da arttığı belirlenerek bu ihracatın istikrarlı bir şekilde artacağı tahmin edilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı