Demir-Çelik Ürünlerinin Tesliminde Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranından bahsetmek gerekirse,
Demir-çelik ve alaşımlarından mamul, Tebliğin (I/C-2.1.3.3.8.2.) bölümünde belirtilen ürünlerin, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlara tesliminde (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin, ithalatçılar tarafından yapılan teslimleriile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmaz, bu safhalardan sonraki el değiştirmelerde ise tevkifat uygulanır.
Bununla birlikte, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diğer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diğer hammaddeler birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde tevkifat uygulanacağı tebliğ taslağında geçen bir diğer husustur.
İthalatçılar tarafından yapılan teslimlere ilişkin düzenlenen faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilir. Cevherden üretim yapanlar ise düzenlenen faturada “Teslim edilen mal firmamızca münhasıran cevherden üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına yer vermek suretiyle tevkifat uygulanmaksızın işlem yapar.
Tevkifat kapsamına; cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demirçelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) demir-çelik ve alaşımı ürünler girmektedir
Tevkifat kapsamına; Demir-çelik ve alaşımlarından mamul eşya (kapı, kapı kolu, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanş, maşon, dirsek, kanca, menteşe, yay, bilya, rulman, zincir vb.) teslimlerinde tevkifat uygulanmaz.”
Bu konuyu bir örnekle anlatmak gerekirse,
100.000,00 TL + %18 KDV İnşaat demiri alımında İnşaat Demiri Satıcısının düzenleyeceği Fatura detayı aşağıdaki şekilde olacaktır.
KDV HARİÇ TUTAR : 100.000,00 TL
% 18 KDV TOPLAMI = 18.000,00 TL
KDV TEVKİFATI TUTAR (4/10) = 7.200,00 TL
TAHSİL EDİLEN KDV = 10.800,00 TL
Ödenecek Toplam Tutar = 110.800,00 TL olacaktır. Bu tutar alıcı tarafından demir satıcısına ödenecek olan tutardır.
FATURADA TEVKİF EDİLEN, 4/10 ORANINDAKİ TEVFİKAT TUTARINA AİT KDV İSE ALICI FİRMA TARAFINDAN 2 NOLU KDV BEYANNAMESİ İLE BEYAN EDİLECEKTİR. KDV-2 Beyannamesi ile beyan edilecek KDV Tutarı : 7.200,00 TL tutar ise bir sonraki ay vergi dairesine ödenmesi gerekecektir.
Demir Alıcısı KDV-2 Beyannamesi ile ödeyeceği KDV’ yi ay içerisinde indirim konusu yapacaktır.
Tebliğ kapsamında “İmalatçılar Tarafından Yapılan Mal İhracında İhracat Bedeline Göre İade” lerin nakden ve mahsuben detaylarına yer verilmiş olup, bunun dışında kalan demir satıcılarının KDV İADE Taleplerinde nakden veya mahsuben iade olup olmayacağı konusuna taslakta açıklık getirilmemiştir.
Tebliğinin tamamı; https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/KDVTebligTaslak41.pdf
Yorumlar
2 yorum yapıldıdiyor, bir sonraki ay alacağın çıkar ise mahsup et diyor, bu ek maliyet getirir mi ?, ilk etapda
konuştuğumuz tüccar arkadaşlar la görüşümüz, ciddi bir finansman maliyeti olacak, ayda 5-10 bin ton
mal satan bir tüccar ciddi kdv tevkifatı ödeyecek, bir ay sonra mahsup edecek, e peki ertesi ay
yine kdv tevkifatı çıkacak o ne olacak ?? birilerinin yaptığı hatalı işlerin cezasını bütün normal çalışan
sektör mü çekecek , gerçi hatalı işlem yapanlar da ciddi haksız rekabet yapıyorlar idi , bunun önünü
bu önlemler keser mi ?