Ipsos’un araştırma uzmanları inşaat sektörünü masaya yatırdı. Son yıllarda onlarca sanayi şirketi bu sektöre yöneldi. Sanayiden elde edemedikleri karları, inşaatta birkç projede ve birkaç yılda sağladılar. Bu da sektöre ilgiyi artırdı. Kamu da sektöre büyük destek verdi.
Dünya Ekonomik Forumu'nun raporlarına göre inşaat sektörü dünya demir-çelik üretiminin yarısını tek başına kullanıyor. (Bu oran Türkiye'de 3'te 2'ye kadar çıkıyor.) İnşaatın küresel GSYH içindeki payı yaklaşık %6 (Gelişmiş ülkelerde %5, gelişmekte olan ülkelerde %8 civarında) İnşaat sektörü dünyada yılda yaklaşık 10 trilyon dolar gelir, 3.6 trilyon dolar katma değer yaratıyor. Yıllık gelir 2025'te 15 trilyon dolara çıkacak. IMF (2014) tahmine göre, gelişmiş ülkeler inşaata GSYH'nın %1'i düzeyinde bir ek kaynak ayırdıklarında, 4 yılda GSYH'da %1.5 ek büyüme sağlayabilirler. Sektörde global düzeyde 100 milyondan fazla kişi istihdam ediliyor. Sektörün %32'si konut projeleri; %32'si ulaşım, enerji, su vb. altyapı projeleri; %18'i ticari ve kamu yapıları; %13'ü ise sanayi yapılarından oluşuyor. Tüm binalar küresel sera gazı salınımının %30'unu teşkil ediyor. Diğer yandan kentlerde yaşayan nüfus her gün 200 bin kişi artıyor ve bu nüfus için konut bina üretimi gerekiyor. Sektör, bilişim teknolojilerindeki yeniliklerde genel olarak yavaş. Emek-yoğun niteliğini koruyor. Verimlilik artışı sınırlı. Ancak hızlı bir değişim yaşayacak. Yalın iş süreçleri, robotlar ve üç boyutlu yazıcılar, malzemelerin farklılaşması, akıllı ve yeşil binalar gibi yenilikler yaygınlık kazanıyor.
YASSI ÇELİK ÜRÜNLERİ DE İNŞAATLARDA KULLANILMAYA BAŞLANDI
İnşaatın girdi aldığı belli başlı sektörleri ana metal sanayi, özellikle demir çelik. Metalik olmayan mineral ürünlerden çimento, cam, seramik ile diğer ana yapı malzemeleri olarak sıralanıyor. Demir çelik sektörü ülke ekonomisi ve sanayileşmesinde lokomotif sektör olma özelliğine sahip. Tüm endüstriyel dallara girdi veriyor. 1980 sonrasında, uzun ürünleri girdi olarak kullanan inşaat sektörüne yönelik teşvikler ile uzun ürünlerde iç tüketimin çok üstünde bir kapasite oluştu. Yurt içinde çeliğe dönük en güçlü talep inşaat sektöründen geliyor. İnşaat toplam çelik tüketiminin 2/3'ünü gerçekleştiriyor. Uzun çelik ürünlerinin neredeyse tamamını inşaatta kullanılıyor. 2023 yılına kadar 6,5 milyon konutun inşa edilmesinin planlandığı kentsel dönüşüm projesi, inşaat demiri talebini canlı tutuyor. Son yıllarda bina dışı inşaat projelerinin yaygınlaşması ve yeni yapı teknolojilerinin kullanılması ile yassı çelik ürünleri de inşaatlarda kullanım alanı bulmaya başladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı