9.975,61 TRY BIST 100 BIST 100
4,85 CNY CNY CNY
34,01 USD USD USD
37,97 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,09 TRY Faiz Faiz
74,61 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,05 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,37 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
92,73 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.840,89 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dekarbonizasyon Çelik ve Çimento İçin Ne İfade Ediyor?

“Dekarbonizasyon” nedir? Sera gazı emisyonlarını olabildiğince sıfıra indirgemek için iklim değişikliği konusundaki çalışmalarda endüstriden endüstriye, süreçten sürece bir yaklaşım. Bazı zorluklar aşinadır: santralleri yenilenebilir kaynaklara dönüştürmek ve yolları elektrikli araçlar ile doldurmak gibi.

Dekarbonizasyon Çelik ve Çimento İçin Ne İfade Ediyor?

Emisyonların % 25'ini tarım, % 14'ünü de çimento ve çelik oluşturuyor.

Çimento

• Kaynaklar: Çimento'nun klinker adı verilen ana bileşenini üretmek, kalkerde taşta tutulan karbonun oksijen ile birleştiği ve CO2 olarak salındığı fırında kalker ısıtmayı içerir. Isı fosil yakıtlardan geliyorsa daha fazla karbon salınır.

• Çözümler: Bazı şirketler, kullanılan klinker miktarını azaltmak için çalışıyor, diğerleri ise kömür yakıcı fırınların bacalarında bırakılan kalıntı olan uçucu kül gibi ikameleri test ediyor.

• Engeller: Düzenleyiciler dünya binalarının çoğunu bir arada tutan bir maddeye alternatif ararken çok dikkatlidirler. Çünkü bazı seçenekler normal çimentodan üç kat daha pahalı olabilir.

• Uzun vadeli beklentiler: Çimento üretiminin, yüzyılın ortasına kadar çeyreklik bir artış göstermesi bekleniyor. Serbest bırakılan karbon miktarının azaltılması, enerji verimliliğinin artırılmasına ve daha temiz yakıtlara geçilmesine bağlı. Ancak bu adımlar yalnızca bir sorun yaratacaktır: Uluslararası Enerji Ajansı, karbonu kaldırılmış bir çimento endüstrisinin çoğunlukla şu anda kitlesel kullanım için çok pahalı olan karbon tutma teknolojilerine güveneceğini söylüyor.

• Parlak nokta: Brezilya’nın çimentosu, klinkerin yerini alabilecek volkanik bir malzeme olan pozzolanın varlığı sayesinde dünyanın en temizleri arasındadır.

Çelik

• Kaynaklar: Demir cevheri, geleneksel yüksek fırınlarda, rafine bir kömür şekli olan kokla birlikte ısıtılarak arıtılır. Kok, demir cevherinden oksijeni emen, pik demir ve karbondioksit oluşturan karbon monoksit salmaktadır.

• Çözümler: Avrupalı çelik üreticileri, bağlayıcı madde olarak hidrojene geçişi test ediyor. Yenilenebilir enerji ile üretilen hidrojen, fırınları ateşlemek için de kullanılabilir. Geri dönüşümlü çelik kullanımının arttırılması, daha az enerji harcadığından, emisyonları azaltmada kritik olarak görülmektedir.

• Engeller: Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal'in baş teknoloji sorumlusu, hidrojene geçmenin çelik maliyetini iki katına çıkarabileceğini tahmin ediyor. Değişim için gereken ön yatırım büyük miktarlarda devlet yardımı gerektirebilir.

• Uzun vadeli beklentiler: Küresel çelik talebinin, şehirler büyüdükçe 2019 ile 2050 arasında% 50 artması bekleniyor. IEA, çeliğin karbon yoğunluğunun - belirli bir miktar üretmek için gereken enerjinin - 2030 yılına kadar her yıl % 1.9 düşmesi gerektiğini söylüyor. 2010 ve 2016 arasında ortalama düşüş % 1.4 idi.

• Parlak nokta: Alman çelik üreticisi Thyssenkrupp AG tarafından Carbon2Chem adında bir pilot proje, çelik üretimi sürecinde salınan karbondioksit ve diğer gazları hammadde olarak kimyasal madde üretmek için kullanır ve toplam emisyonları azaltır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

Yeşil çelik pazarı karbon nötr hedefe doğru zorlu bir dönüşüm yaşıyor

19 Eylül 2024 Perşembe

Çin'in inşaat demiri üretimi ağustos ayında %32,3 azaldı

20 Eylül 2024 Cuma

Malezya’nın Türkiye’ye kütük, blum ve slab ihracatı artıyor

20 Eylül 2024 Cuma

Ticaret Bakanlığı temmuzda 653 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

22 Eylül 2024 Pazar

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi geriledi

22 Eylül 2024 Pazar
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun