ABD bilim dergisi Science'da yer alan bilgilere göre, maddi maliyeti mevcut havacılık ve savunma uygulamalarında kullanılan çeliğin sadece beşte biri.
Dayanıklılık ve esneklik, geniş kapsamlı uygulamalar için metalik malzemelerin istenen özelliklerindendir ancak artan güç genellikle esneklikte azalmaya neden olur.
Hong Kong Üniversitesi'nden Huang Mingxin’in liderliğindeki Hong Kong-Pekin-Tayvan makine mühendisliği ekibi, sorunu çözmek için deforme ve bölünmüş (D & P) olarak adlandırılan yeni bir üretim tekniği benimsediler.
Ekip, yaptığı açıklamada, "Çelikler, insanlık tarihinde en yaygın kullanılan metalik malzemelerdir ve diğer metalik malzemelerden daha yüksek verimlilikle üretilebilirler" dedi.
"Dolayısıyla, çığır açabilecek güçlü ve esnek bir çelik geliştirmek, insanlık tarihinde Demir Çağı'nın başlangıcından bu yana süren uzun bir araştırma olmuştur."
Ekip, metalik malzemelerin dayanım kuvveti iki Gigapascal'dan (GPa) yüksek olduğunda, esnekliklerini artırmanın çok zor olduğunu belirtti.
Yeni geliştirilen yöntem, "eşi benzeri görülmeyen" 2,2 Gpa ve %16'lık eşit uzamaya sahip bir "çığır açan çelik" ürettiği için "yukarıdaki rüyayı hayata geçirmede başarılı bir girişim" gerçekleştirmiş olundu.
Araştırmacılar, "Geliştirilen D & P çeliği, mevcut tüm yüksek dayanıklılığa sahip metalik malzemeler arasında, akma dayanımın ve eş oranda uzamasının mükemmel kombinasyonunu gösterdi" dedi.
"Özellikle, gelişmiş D & P çeliğinin eş oranda uzaması, 2.0 GPa'nın ötesinde akma dayanıklılığı olan metalik malzemelerinkinden çok daha yüksektir."
Ekibe göre, "çığır açan çelik", yüzde 10 mangan, yüzde 0,47 karbon, yüzde 2,0 alüminyum ve yüzde 0,7 vanadyum içeren orta manganez çelik denilen sisteme ait.
Bir diğer avantajı, bu çeliğin, sıcak haddeleme, soğuk haddeleme ve tavlama dahil olmak üzere geleneksel endüstriyel işleme yolları kullanılarak geliştirilebilmesidir.
Ekip, "Bunun geliştirilmesi, diğer metalik malzemelerin geliştirilmesinden farklıdır. Çünkü üretim prosesleri, karmaşık yollar ve ölçeklendirilmesi zor özel bir ekipman içeriyor" dedi.
"Bu nedenle, bu çeliklerin endüstriyel seri üretim için büyük bir potansiyele sahip olması bekleniyor." diye ekledi ekip.
Araştırmanın sonucu Hong Kong Üniversitesi, Pekin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Hong Kong Şehir Üniversitesi ve Tayvan'daki bir üniversitenin bilim insanlarının ortak katkısıyla ortaya çıkmış oldu.
Kaynak: http://en.people.cn
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı