Çin'in kasım ayına ait ticaret verileri, ekonomiye ilişkin karışık sinyaller verdi. İhracat yıllık bazda %6,7 artarak 312 milyar dolara ulaşırken, ithalat %3,9 düşerek Eylül 2023'ten bu yana yaşanan en keskin gerilemeyi kaydetti. Bu durum, durgun tüketici talebi ve ABD'nin yaklaşan tarife tehditleri nedeniyle Çin ekonomisine yönelik endişeleri artırdı.
Kasım ayında ihracat artışı üst üste sekizinci kez sürse de, bir önceki ay kaydedilen %12,7'lik artışın gerisinde kaldı. Analistler, bu durumu, ABD'li şirketlerin Başkan seçilen Donald Trump döneminde uygulamaya girebilecek tarifeler öncesinde siparişlerini öne çekmesine bağladı. Ekonomistlerin %8,5'lik büyüme beklentisi de gerçekleşen rakamın üzerinde kaldı.
Çin'in başlıca ticaret ortaklarına yaptığı ihracatta genel olarak artış gözlendi. ASEAN ülkelerine yapılan sevkiyatlar yıllık bazda yaklaşık %15 artarken, ABD'ye yapılan ihracat %8 yükseldi. Ancak, ASEAN'dan yapılan ithalat %3, ABD'den ise %11 azaldı. Rusya ile ticarette ise ihracat %2,5, ithalat ise %6,5 geriledi.
Nadir toprak elementleri ihracatı, elektrikli araçlar ve elektronik cihazlara yönelik talep sayesinde kasım ayında %5 artarak 4.416 tona ulaştı. Buna karşılık, ithalat %20'den fazla azaldı. Bu düşüş, hükümetin yerel nadir toprak endüstrisini sıkı denetim altına almasıyla ilişkilendirildi.
Çin’in çelik ihracatı da aynı dönemde %16 artışla 9,28 milyon tona yükseldi. Yıllık çelik ihracatının 2016'dan bu yana ilk kez 100 milyon tonu aşması bekleniyor.
Genel olarak ticaret verileri, Çin'in zayıflayan yerel talep karşısında ihracata olan bağımlılığını ortaya koyuyor. Ekonomik teşviklere rağmen, fabrika çıkış fiyatları üst üste 26. ayda düşüş gösterdi. Üretim faaliyeti hafifçe artış gösterirken, tüketici enflasyonu yıllık sadece %0,2 artarak zayıf iç talebi yansıttı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı