Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin’de, çoğu fabrika, üretkenliği artırdığı için üretimde bir miktar hurda kullanıyor. Ancak Çin'deki zayıf inşaat faaliyetleri yüzünden daha az hurda üretiliyor, bu da arzı azaltırken hurdanın daha pahalı hale gelmesine sebep oluyor.
Çin’in hurda tüketiminin yılın ilk yarısında yaklaşık %11 düşüşle 110 milyon mt'a düştüğü tahmin ediliyor.
Uzmanlar, geçen yılki 1.11 milyar ton olan demir cevheri ithalatının bu yıl 40 ila 60 milyon mt veya %5.4 artacağını öngörüyor. İlk yarıdaki düşük hurda tüketiminin ikinci yarıda da sürmesi bekleniyor.
Çin, toplam tüketiminin yaklaşık %80'ini ithalata dayandırıyor ve yurt içi arz, demir cevherine olan güçlü talebi telafi edemiyor.
Özellikle Brezilya ve Hindistan'dan yapılan demir cevheri tedarikinin, Çin'in düşük hurda kullanımını kolaylıkla karşılaması bekleniyor.
Uzmanlar, ülkenin düşük kaliteli demir cevheri üzerindeki ihracat vergisini geçen Kasım ayında kaldırmasının ardından, Hindistan'dan yapılan ithalatın 15 ila 20 milyon mt artmasının beklendiğini söyledi.
Gümrük verilerine göre, Çin'in 2023'ün ilk yarısındaki demir cevheri ithalatı, bir yıl öncesine göre %7,7 artışla 576,14 milyon mt ile rekor seviyeye ulaştı.
Çin'in devasa çelik endüstrisi zayıf iç taleple mücadele ederken bile, güçlü talep küresel demir cevheri fiyatlarını destekliyor.
Singapur borsasında en çok işlem gören vadeli işlem sözleşmesi SZZFQ3 için 13 Temmuz'da uzlaşma fiyatı, bir yıl öncesine göre %23,5 artış göstererek metrik ton başına 109,92 $ olarak gerçekleşti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı