Durgun iç talep ve inşaat sektörü krizi gibi zorluklara rağmen Çinli çelik üreticileri, 2023'te ihracatta yıllık %36,2'lik kayda değer bir artış yaşayarak 2016'dan bu yana en yüksek seviye olan 90,3 milyon tona ulaştı.
Eş zamanlı olarak Çin Otomobil Üreticileri Birliği, araç ihracatında %63,7'lik önemli bir artışla toplam 4,1 milyon adede ulaştığını bildirdi.
Çin, 2023 GSYİH büyüme hedefini %5,2'ye ulaşarak aşarken, komisyoncuların fikir birliğine göre 2024'te %4,6'ya ve 2025'te ise %4,3'e hafif bir düşüş öngörülüyor. İhracata olan bağımlılık, devam eden Kızıldeniz nakliye krizini Çin'in GSYİH büyümesi açısından potansiyel bir risk haline getiriyor; buna ek olarak çelik endüstrisindeki aşırı kapasitenin ortaya çıkması ve fiyatların etkilenmesi endişesi de var.
Kasım ayı itibarıyla 2022'nin ham çelik üretim hacimlerinin üzerinde performans göstermesine rağmen, Çin Ulusal İstatistik Bürosu 2023'te 1,02 milyar tonla neredeyse sabit üretim bildirdi. Kızıldeniz krizi nedeniyle denizcilik şirketlerinin karşılaştığı zorluklar, Avrupa ve ABD'deki müşterilerin ithalat çekiciliğini etkiliyor.
Aralarında Danimarkalı Maersk'in de bulunduğu nakliye şirketleri gemilerini Süveyş Kanalı'ndan uzaklaştırdı ve Aralık ayında Güney Koreli bir çelik üreticisinin kargosuna el konulmasıyla çelik sevkiyatları etkilendi. Güney Afrika'nın Ümit Burnu çevresindeki alternatif rota, nakliye mesafelerini ve sürelerini önemli ölçüde artırdı. 18 Ocak itibarıyla nakliye maliyetleri 40 ft'lik konteyner başına 3.777 ABD dolarına yükseldi; bu, 2023'ün aynı haftasına göre %82, 2019 ortalama oranına göre ise %166 artışa işaret ediyor.
Bu zorluklarla karşı karşıya kalan bazı Asyalı çelik üreticileri Avrupa pazarından çekilirken, diğerleri gemide ücretsiz (FOB) tekliflere yöneldi ve alıcıların nakliyelerini kendi ayarlamalarını talep etti. Bu zorluklara rağmen Çin'in 2024'te yeni GSYİH büyüme hedeflerini takip etmesi nedeniyle piyasadan çekilmesi pek mümkün görünmüyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı