2023 yılında planlanan 90 milyon tonluk çelik ihracatı, 2015 yılında anti-damping tedbirlerinin uygulandığı dönemdeki 110 milyon tonluk seviyelere yaklaşıyor.
Güneydoğu Asya pazarında Çin çeliğinin etkisi gözlemlenirken, özellikle Eylül 2023'te Tayland'a yapılan ihracatın yıllık bazda %60 artması, Malezya ve Vietnam'a yapılan tedariklerin büyük ölçüde artması bölgedeki endişeleri artırıyor.
Endonezya Demir ve Çelik Birliği'nin sektörü korumak adına yürüttüğü lobi faaliyeti ve Vietnam'ın ticari önlemleri değerlendirme sürecine girmesi, bölgesel ticaretteki gerilimi artırıyor. Güney Amerika ve Orta Doğu ülkeleri ise Çin'den gelen çeliklere karşı daha dikkatli bir tutum benimsemeye başlıyor.
Çin'deki çelik üretimindeki yavaşlama ve düşen fiyatların rağmen, zayıf yuanın etkisiyle arz fazlasının uluslararası piyasalara yönlendirildiği gözlemleniyor.
Bu çelik patlaması, gelişmiş ülkelerdeki çelik üreticilerini, özellikle Japonya'yı baskı altına alıyor. Japonya'ya yapılan Çin çelik ürünü sevkiyatları Ocak-Ekim döneminde yıllık bazda %15 artarken, bazı yüksek katma değerli ürünlerin, özellikle sıcak daldırma galvanizli çeliğin, tarihi zirvelerinde seyrettiği belirtiliyor.
Son olarak, Türkiye'nin sıcak haddelenmiş çeliğe getirdiği anti-damping vergileri, Çin'in yanı sıra Hindistan, Rusya ve Japonya'dan gelen çelikleri de hedef alıyor.
Çin'in çelik ihracatındaki bu hızlı büyüme, ülkedeki kapasite fazlalığına işaret ediyor. Çin Hükümeti, Çelik Komitesi aracılığıyla, bu sorunu çözmek için kendi çabalarını artırmaya kararlı olduklarını belirtiyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı