Çin'de demir cevheri, çelik inşaat demiri, kömür ve bakır gibi emtia fiyatları bu ay rekor seviyelere yükseldi ve hükümeti tüketiciler için "mantıksız" maliyet artışlarını azaltmak için devreye girmeye zorladı.
Emtia fiyatlarında neler oldu?
Dünyanın fabrika zemini ve en büyük inşaat pazarı olan Çin, on yıldan fazla bir süredir küresel metal pazarlarının ana itici gücü olmuştur.
Yılın başından Mayıs ortasına kadar, Çin'in çelik inşaat demiri, sıcak haddelenmiş çelik rulo ve bakır fiyatları - makine, bina, cihaz ve araç yapımı için hayati önem taşır - inşaat ve inşaat sektörlerinde canlanma olarak yüzde 30'dan fazla arttı. dünyanın en büyük metal tüketicisinde aşırı yüklü talep üretimi.
Demir cevheri, termal kömür, sülfürik asit ve cam gibi bir dizi diğer hayati endüstriyel girdiler de yüksek rekorlar kırma yolunda çift haneli kazançlar elde etti.
Çin ekonomisinde neler oluyor?
Geçen yılın başlarında koronavirüs kaynaklı bir düşüşün ardından Çin'in ekonomik toparlanması ilk çeyrekte keskin bir şekilde hızlandı ve gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yüzde 18,3'lük rekor bir sıçrama yaptı.
Hükümetin geçen yıl COVID-19 kilitlenmesinin zirvesinde başlattığı agresif teşvik önlemleri, inşaat faaliyetlerinin canlanmasına yardımcı olurken, dünyanın en büyük üretim üssü 2020'nin ortalarından itibaren kilitli dünya genelinde cihazlara, egzersiz ekipmanlarına ve makinelere yönelik artan talepten yararlandı.
Çin ayrıca, eski baca tesislerinin kapatılması yoluyla emisyonları azaltmaya yöneldi ve bu da metal fiyatlarını daha da destekledi.
Hükümet şimdi ne yapıyor?
Yükselen hammadde fiyatlarının enflasyon korkusunu tetiklemesi ile hükümet, kömür üreticilerini fiyatları artıran davranışları araştırma sözü vererek üretimi artırmaya çağırdı. Ulusal kabine, hem spot hem de vadeli piyasalarda stoklama ve teftişlerin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere emtia arz ve talebinin yönetimini hızlandırma sözü verdi.
Şangay'daki düzenleyiciler ve Tangshan'ın çelik merkezi de bu ay fabrikaları uyardı.
Küresel pazarları nasıl etkiledi?
Avustralya, Çin ile diğer sektörlerdeki ticaret gerilimine rağmen ekonomisini yumuşatan rekor demir cevheri ihracatı ile Çin'in güçlü metal talebinden büyük bir fayda sağladı.
Yine de Çin'in agresif satın alma çılgınlığı, Londra Metal Borsası'ndaki ve CME'deki bakır stokları birkaç yılın en düşük seviyelerinde seyretmeyerek, diğer bölgelerdeki genel cevher ve metal arzını nispeten dar bıraktı.
Çin'in spekülatörleri durdurma çabaları, ithalat talebini azaltan bir metal satış dalgasını ortaya çıkarırsa, bu, diğer metal alıcılarının yakın vadede tedarik sağlamasını kolaylaştıracaktır.
Ancak analistler, Çin'in genel metal iştahının, ekonomisi büyüdükçe güçlü kalacağını söylüyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı