Kasım ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre %3 düşerken, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %0,5 azaldı. Ülkede üretici fiyatları 14 aydır gerilerken, tüketici fiyatları Kasım 2020'den bu yana en hızlı düşüşünü kaydetti. Bu durum, Çin'de deflasyon riskini artırıyor.
2022'nin son çeyreğinde başlayan imalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarındaki gerileme, 2023'ün 11 ayında da devam etti. ÜFE, Kasım ayında %3 düşüş göstererek ekimdeki %2,6'lık azalışı sürdürdü.
TÜFE, enflasyonun temel göstergesi olarak kabul edilirken, Kasım ayında %0,5 azalarak son 3 yıldaki en hızlı düşüşü kaydetti. Endeks, eylülde sabit kaldıktan sonra ekimde %0,2 azalmıştı.
Gıda fiyatları ekimde %4,2 azalırken, gıda dışı fiyatlar %0,4 arttı. Gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda hesaplanan çekirdek enflasyon ise %0,6 olarak gerçekleşti.
Çin'de, dünya genelindeki yüksek enflasyon eğilimine karşın, iç talep ve ihracattaki zayıflık, yerel yönetimlerin borç riskleri, gayrimenkul sektöründeki düşüş ve küresel büyümenin yavaşlaması gibi faktörler ekonomiyi olumsuz etkiliyor.
Fiyat artışlarının, hükümetin belirlediği %3'lük enflasyon hedefinin altında kalması bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı