9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,56 USD USD USD
36,19 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çin ve Türkiye Demir Piyasaları

Emtia fiyatlarında düşüş devam ediyor. Petrolde son 12 yılın, çinko ve bakırda son 6 yılın, nikelde ise son 12 yılın en düşük fiyatları söz konusu. Türkiye içinde oldukça önemli olan demir ve işlenmiş mamul olarak çelik fiyatları 2009’dan bugüne en düşük seviyeye geriledi. Bu düşüşün sebebini biliyoruz; FED’in faiz artırım süreci, küresel ekonomideki durgunluk ve emtia piyasasındaki en büyük oyuncu olan Çin’in düşen talebi ve elindeki arz fazlasının yarattığı panik.

Çin ve Türkiye Demir Piyasaları

EMTİA FİYATLARINDA ÇİN GERÇEĞİ
2004-2014 yılları arasında dünya Çin ekonomisinin muhteşem büyümesini takip etmek zorunda kaldı. 2004’te sadece 2 trilyon dolar seviyesinde olan Çin’in GSMH’si 2014’e geldiğimizde 10 trilyon dolara yükseldi. Yani 5 kat arttı. Bu muhteşem yükseliş Çin’i dünyanın en büyük 2. ekonomisi haline getirirken diğer yandan da bu ekonomiyi besleyen ülkeler ihya oldu. Neden mi? 10 sene sonunda Çin, dünyada üretilen birçok emtianın (demir, çelik, bakır, alüminyum gibi) nerede ise yüzde 50’sini tüketir hale geldi. Bu emtia ürünlerini satan ülkelerde de, Çin’le beraber aynı dönem içinde benzer ekonomik mucizeler oluştu.

KRİZ SONRASI ÇİN ELİNDE ATIL STOKLA KALDI
Lehman krizi sonrası diğer ülkeler gibi Çin’in büyümesi hızla geriledi. Hatta 2015’te kaydedilecek olan yüzde 6.7’lik büyüme son 30 senenin en düşük büyümesi olacak. İşin daha kötüsü Çin’in yeniden 2 haneli büyüme rakamlarına orta vadede ulaşması pek mümkün görünmüyor. Yani Çin mucizesi sona erdi!

Ancak bu sorun sadece 1.5 milyar Çinlinin derdi değil.

Çin, büyümesi hızla gerilemesine rağmen bazı emtia ürünlerinde tükettiğinden daha fazla stokla baş başa kaldı. Hatta başta demir - çelik olmak üzere bazı ürünlerde son 10 yılda artan tüketimi karşılamak için o kadar yatırım yapılmış ki, ekonomi soğumasına rağmen Çin’in üretimi devam ediyor.

Gelin demir - çelik sektörü üzerinden konuyu biraz daha açalım..

Türkiye’nin ham çelik üretimi 2012’de yaklaşık 36 milyon ton mertebesindeymiş. 2015’te tahmini olarak bu miktarın 31 milyon tona düşmesi bekleniyor. Kabaca yüzde 8’lik bir üretim azalması. Bir başka ifadeyle Türkiye ham çelikte yüzde 67 kapasite kullanım oranından yüzde 54’lere gerilemiş olacak. Bir başka istatistik daha, 2012’de Türkiye çelikte 5.3 milyon ton net ihracatçı durumdayken 2015’te 4.7 milyon ton ithalatçı olmuş durumda. Türkiye ekonomisi soğuyunca üretimi düşürmüş. Buraya kadarını anladık. Ama üretim kesintisi neden nette ithalatçı olacak seviyeye kadar gerilemiş?

SEBEBİ ÇİN VE RUSYA
2012 yılında Türkiye Çin’den sadece 175 bin ton çelik ithalatı yaparken 3 sene sonra bu ithalat tam 2.5 milyon tona çıkmış. Diğer yandan Rusya’dan da yassı mamul ithalatı yapıyoruz. 2012’de 1 milyon ton yassı çelik ithalatı yaparken 2015’te bu ithalat 2 milyon tona çıkmış.

Çin ve Rusya kriz sonrası ekonomileri hızla soğuyunca ellerinde kalan (Çin’in elinde net 75 milyon ton, Rusya’nın elinde net 20 milyon ton ihraç edilecek çelik var) ürünü başta Türkiye olmak üzere büyümeye devam eden bölgelere (Ortadoğu dahil) ihraç etmenin yollarını arıyor. Hem de fiyat kırarak!

Eğer Çin ve Rusya’nın devlet teşvikli çelik üretimini bir de fiyat kırarak ülkemize satmasını engellemezsek yakın zamanda üzerinde konuşmamız gerekecek bir demir - çelik sektörümüz kalmayabilir. Benden uyarması..

Kaynak:  Cüneyt Başaran - Bloomberght

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

“Yol altyapısında kireç ile zayıf zeminlerin iyileştirilmesi” panelde ele alındı

22 Kasım 2024 Cuma

Suudi Arabistan, yenilenebilir enerjiyle ekonomik dönüşümünü hızlandırıyor

21 Kasım 2024 Perşembe

Kaishan Group’tan İZBAŞ’a 1 milyar dolarlık dev yatırım

19 Kasım 2024 Salı

Küresel karbon emisyonlarında yeni rekor: Tehlike çanları çalıyor

18 Kasım 2024 Pazartesi

Çimsa Çimento kapasitesini artıracak

13 Kasım 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun