8.964,10 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
34,22 USD USD USD
37,44 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,86 TRY Faiz Faiz
79,26 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,23 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
106,44 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
375,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.916,04 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çin, ekonomiyi canlandırmak için borçlanmayı artıracak

Küresel piyasalarda dikkatle takip edilen Çin, ekonomisini yeniden canlandırmak amacıyla yeni bir eylem planı açıkladı. Bu planın ana hatları arasında, konut sektörüne destek sağlaması için yerel yönetimlerin daha fazla borçlanma imkanı tanınması öne çıkıyor.

Çin, ekonomiyi canlandırmak için borçlanmayı artıracak

Çin yönetimi, konut alımlarında kullanılmak üzere özel amaçlı tahvillere olanak sağlama kararı aldı. Çin Maliye Bakanı Lan, borçlanma ve bütçe açığını artırmak için gerekli alanların mevcut olduğu mesajını verdi.

Maliye Bakanı Yardımcısı Wang Dongwei, hükümetin yerel yönetim özel tahvil gelirlerinin kullanım alanlarını genişletmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Konut alanında, Lan, bakanlığın vergi politikasını optimize etmek amacıyla önlemler üzerinde çalıştığını ifade etti. Bu politikanın uygulanması, büyük şehirlerdeki birçok konut alıcısının işlemler sırasında ek vergilere tabi olacağı anlamına geliyor.

Yerel yönetimlerin, özel tahvil gelirlerini satılmayan konutları satın almak ve bunları sübvansiyonlu konutlara dönüştürmek, ayrıca atıl durumdaki arsaları geri almak için kullanmalarına izin verilecek. Lan, “Şu anda ek hazine bonolarının kullanımını hızlandırıyoruz ve ultra uzun vadeli özel hazine bonoları da kullanım için ihraç edilecektir. Önümüzdeki üç ay içerisinde, çeşitli yerlerde kullanılmak üzere toplam 2,3 trilyon yuan (yaklaşık 330 milyar dolar) özel amaçlı tahvil düzenlenebilir.” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Wang, bakanlığın bu yıl 1 trilyon yuanlık özel devlet tahvili ihraç etme hedefini zamanında tamamlayacağını da ekledi. Ancak, yetkililerin basın toplantısında ek özel devlet tahvillerinin değerine ilişkin açıklamalarını bekleyen yatırımcılar için bu, hayal kırıklığına yol açtı. Bloomberg anketinde, 15 kurum 2 trilyon yuanlık ilave teşvik bekliyordu.

Büyük devlet bankalarının sermayelerini yenilemelerine yardımcı olacak adımlar hakkında bilgi veren Maliye Bakan Yardımcısı Liao, bakanlığın bankaların özel planlarını sunmalarını beklediğini ve çalışmaların ilerlediğini söyledi. Ayrıca, borsa kayıtlı bankaların kurallara uygun bir şekilde ilgili bilgileri açıklayacaklarını da ekledi.

Lan, daha önce Komünist Parti'nin Üçüncü Plenumu'nda bir öncelik olarak vurgulanan Çin'in mali ve vergi sisteminde planlanan reformlar hakkında da bilgi verdi. Lan, hükümetin önümüzdeki bir ila iki yıl içinde önemli reform tedbirlerini hayata geçireceğini, bütçe sistemi ile merkezi hükümetin yerel yönetimlere yaptığı transferler sisteminin de dahil olduğu konularda iyileştirmeler yapacağını belirtti.

Bloomberg Economics, alınan kararlara ilişkin değerlendirmesinde, "Geleceğe yönelik en önemli sinyal, yerel yönetimlerin borç sorunlarını çözmelerine yardımcı olacak somut finansman çözümleri sunma olasılığının artmasıdır. Görünürde acil bir yeni para mevcut olmadığından, merkezi politika yapıcılar büyük olasılıkla yerel yönetimleri bütçelenen harcamalarını karşılama konusunda desteklemeye ve mevcut kaynakları konut piyasasını istikrara kavuşturmak için kullanmaya odaklanacaklardır," ifadesini kullandı.

Mali destek, Pekin’in Eylül ayının sonlarında merkez bankası öncülüğünde faiz indirimlerinden emlak ve hisse senedi piyasalarına yardıma kadar uzanan kapsamlı bir teşvik paketi ile uygulamaya başladığı en büyük eksik parça oldu. Daha geniş kapsamlı kamu harcamaları, deflasyon riskiyle karşı karşıya kalan ve hükümetin 2024 yılı için belirlediği yaklaşık %5 büyüme hedefine ulaşamama tehlikesi taşıyan dünyanın ikinci büyük ekonomisinin canlanması için kritik önem taşıyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye'de Demir-Çelik ithalatına damping vergisi uygulanacak

11 Ekim 2024 Cuma

Ukrayna çelik üretimini azalttı

9 Ekim 2024 Çarşamba

Kardemir, Cezayir’de ray ihalesi kazandı

11 Ekim 2024 Cuma

Türkiye'nin ithal HRC ürünlerine yönelik anti-damping soruşturması sonucu ve etkileri

11 Ekim 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun