Çin, ekonomisinde ve piyasalarında yaşanan dalgalanmaların önüne geçmek için harekete geçti.
Çin Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılıklarını 50 baz puan düşürdü. Büyük bankaların çoğu için zorunlu karşılık oranı yüzde 18'e geriledi.
Banka, bir yıllık borç verme faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 4.6'ya; bir yıllık borçlanma faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1.75'e indirdi.
Leasing şirketleri için zorunlu karşılıklarda ek 300 baz puan; bölgesel bankalar için zorunlu karşılıklarda ek 50 baz puan indirime gidildi.
Çin Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şunlar yer aldı:
* Ekonomi aşağı yönlü baskı altında kalmaya devam ediyor
* Finans piyasalarındaki oynaklık daha esnek para politikası araçları gerektiriyor
* Genele bakıldığında enflasyon hâlâ düşük
* Düşük enflasyon politika araçlarının borçlanma maliyetlerinin düşürmek için kullanılmasına imkan veriyor
* Zorunlu karşılıklardaki indirim uzun vadeli likidite sağlamayacak, ekonomiyi destekleyecek
* Döviz piyasalarındaki oynaklık nedeniyle likidite açığı oluşuyordu
* Faiz oranlarındaki yukarı yönlü baskının zayıf olması faiz reformu için fırsat yaratıyor
* Merkez bankası likiditedeki değişiklikleri yakından izlemeyi sürdürecek, çeşitli araçlarla likiditeyi ayarlayacak
* Sağlıklı ve istikrarlı ekonomik büyümeyi desteklemek için para arzı ve kredi büyümesi makul ölçülerde tutulacak
Uzman görüşü
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, Çin'in bu hamlesini şu şekilde değerlendirdi;
"Ekonomik beklentiler açısından olumlu olabilir… Çin gevşemeye devam ediyor. Bankadan yapılan açıklamada enflasyonun halen düşük olduğu, ekonomide aşağı yönlü risklerin devam ettiği belirtiliyor. Banka ayrıca istikrarlı ve sağlıklı büyümeye uygun kredi büyümesi ve para arzını sürdüreceğini açıkladı.
Çin’de son açıklanan enflasyon Temmuz ayı itibari ile yüzde 1.6 düzeyinde bulunuyor. Ülkenin büyüme hızının ise yüzde 7 seviyesinin altında gerçekleşeceğine yönelik beklentiler yükseliyor. Yapılan bu hamle ile bankalara likidite desteği verilirken, kredi büyümesine de destek vermek amaçlanıyor. Çin’in büyümesine yönelik resmi makamlarında endişeye sahip olduğu görülüyor. Atılan bu adımlar büyümeye destek vermek amaçlı. Hatırlanacağı gibi geçen haftalarda dış ticaret verileri gelmiş ve ithalat ve ihracatta yüzde 8.5 gerileme görülmüştü. Bu verinin ardından Çin’den devalüasyon adımları gelmişti. Alınan bu kararla birlikte Yuan, ABD doları karşısında (USDCNY) 6.39 seviyesinden 6.41 düzeyine hafif bir yükseliş gerçekleştiriyor. USDCNY kuru devalüe adımları öncesinde 10 Ağustos 2015 tarihinde 6.20 seviyesinde bulunuyordu. Bugünkü değere göre yüzde 3.4 oranında dolara karşı değer kaybı görülüyor.
Dolarda güçlenme başladı… Kararın ardından ABD dolarında güçlenme görülüyor. EURUSD paritesi 1.1530 seviyelerinden 1.1465 seviyesine geri çekilmiş durumda. ABD doları Japon yeni, Sterlin, Euro karşısında değer kazanıyor. Ancak gelen bu adımla birlikte Asya para birimlerinde ise dolara karşı güçlenmeler görülüyor. Avustralya Doları, Yeni Zelanda para birimleri ABD dolarına karşı güçleniyor."
Kaynak:Dünya
25.08.2015
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı