Analistler alüminyum için küresel talebin artmasını beklerken, Çin'deki yeni bir gelişme alüminyum piyasasındaki talebi ve ülkedeki iç tüketimi önemli ölçüde etkileyebileceğini söylüyor. Bununla birlikte, piyasa gözlemcileri bugünlerde Pekin'den gelen metallerle ilgili herhangi bir duyurunun ABD ile devam eden gümrük vergisi savaşının merceğinden görülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Çin, en büyük alüminyum üreticisi ve en büyük tüketicilerinden biri olarak yılda yaklaşık 43 milyon ton alüminyum üretiyor ve küresel alüminyum pazarında lider kalmayı hedefliyor.
Bu yeni planın nihai sonucunu doğru bir şekilde tahmin etmek için henüz çok erken olsa da bazı analistlerden gelen ilk tepkiler bunun Çin'in ikili bir çabası olabileceğini öne sürdü. Planın sadece endüstriyi genişletmekle kalmayıp aynı zamanda ülkenin “kapsamlı” bir çevreci üretim yöntemi için bastırmasına olanak tanıdığını ve böylece alüminyum pazarındaki lider konumunu korumasına yardımcı olduğunu savunuluyor.
Bu eğilimin nasıl gelişeceğini sadece zaman gösterecek, ancak Çin'in alüminyum üretiminde beklenen düşüş, bu raporun yayınlanmasından çok önce, sektörü zaten risk altına sokmuştu. Bu yıl Çin'in alüminyum üretiminin ancak %2 oranında artması beklenirken bazı uzmanlar, özellikle ABD'nin kısa bir süre önce Çin de dahil olmak üzere diğer ülkelerden alüminyum ve çelik ithalatına %25 gümrük vergisi getirdiğini açıklamasının ardından, gelecek yılki rakamların daha da kötü olabileceğini tahmin etmekte.
Çin'in yeni yol haritası, daha iyi ve daha çevre dostu alüminyum üretiminin yanı sıra alüminyum tedarik zincirinin esnekliğini ve güvenliğini artırmayı vurguluyor. Raporlara göre, bu plan aynı zamanda hammadde tedarik zincirini güçlendirmek, üretimde yenilik yapmak için teknolojiyi kullanmak ve sürdürülebilir üretimi teşvik etmek için iki yıllık bir zaman çizelgesinde hedefler belirliyor.
Raporlar, alüminyum üretiminin yavaşlaması, ihracattaki vergi indirimlerinin kaldırılması ve bir dizi başka faktörün önümüzdeki haftalarda Çin'in ihracatını azaltacağını gösteriyor. Bu da alüminyum fiyatları üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı öngörülüyor.
Yeni plan kapsamında Çin, geri dönüşüm çabalarını güçlendirerek boksit bağımlılığını azaltmayı ve geri dönüştürülmüş alüminyum üretimini 15 milyon ton artırmayı hedefliyor. Bu planın büyük bir kısmı, enerji tüketimini azaltmak ve sektördeki sera gazı emisyonlarını düşürmek için teknolojiye yatırım yaparak enerji verimliliğini artırmaya odaklanıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı