9.420,42 TRY BIST 100 BIST 100
4,77 CNY CNY CNY
34,42 USD USD USD
36,52 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,75 TRY Faiz Faiz
71,81 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,38 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,10 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
101,29 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
375,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.835,93 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelikte sınırlı toplama bekleniyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından yayımlanan Çelik Dergisi’nin 142’nci sayısında, Dünya Çelik Derneği (Worldsteel)’in Ekim 2022 Kısa Vadeli Görünüm Raporu değerlendirildi.

Çelikte sınırlı toplama bekleniyor

Worldsteel 2022 ve 2023 için Kısa Vadeli Görünüm Raporu’na göre, 2021’de yüzde 2,8 artış gösteren çelik talebinin, 2022 yılında yüzde 2,3 daralarak 1,79 milyon, 2023’te ise yüzde 1’lik bir iyileşme ile 1,81 milyon mt’a ulaşacağını öngörüyor. Mevcut tahmin, önceki tahmine göre aşağı yönlü bir revizyonu ifade ediyor ve küresel olarak, sürekli yüksek enflasyonun ve artan faiz oranlarının etkilerini yansıtıyor. Yüksek enflasyon, parasal sıkılaştırma ve Çin’in yavaşlaması, zorlu bir 2022’ye katkıda bulunuyor. Ancak altyapı taleplerinin, 2023 çelik talebini hafifçe artırması bekleniyor. Türkiye’de de liranın değer kaybetmesinin ve yüksek enflasyonun inşaat faaliyetlerine zarar verdiği, 2022’de çelik talebinde bir daralma, 2023’te sınırlı bir toparlanma öngörüldüğü vurgulanıyor.

FAİZ VE ENFLASYONUN ÇELİK YOĞUN SEKTÖRLERE ZARARI BEKLENİYOR

Raporda, Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’in sokağa çıkma kısıtlamaları gibi diğer büyük ters rüzgarlarla birlikte enflasyon riski tamamen gerçekleştiğinden, küresel ekonomik ortamın 2022’de önemli ölçüde kötüleştiği ifade ediliyor. Rusya-Ukrayna savaşının, enerji ve gıda arzını kesintiye uğratması ve tedarik zincirlerinin normalleşmesine müdahale etmesi nedeniyle, karantina sonrası arz ve talep dengesizliklerinin ateşlediği enflasyonist baskıyı şiddetlendirdiği, özellikle Avrupa’da ekonomik faaliyetlerin, enerji krizinden büyük ölçüde etkilendiği belirtiliyor. FED’in agresif faiz artırımlarının ve doların güçlenmesinin, ABD’de durgunluk risklerini arttırdığı ve gelişmekte olan ekonomilerdeki sermaye çıkışları yoluyla dünyanın geri kalanı için dalgalı bir etki yaratarak borçlu ülkeler ve tüketicilerin finansal stresini artıracağı aktarılıyor. Yükselen faiz oranları ve yüksek enflasyonun, yatırımları ve tüketici harcamalarını etkileyeceği ve inşaat, makine, dayanıklı tüketim malları gibi çelik yoğun sektörlere zarar vereceği öngörülüyor.

ÇİN İÇİN AŞAĞI YÖNLÜ RİSK OLUŞUYOR

Çin çelik talebindeki toparlanmanın, 2021’in sonlarında 2022’nin ilk iki çeyreğinde tersine döndüğü belirtilen raporda, tekrarlanan Covid karantinalarının Çin ekonomisinde ciddi bir soğumaya yol açtığı, emlak piyasasındaki çöküşün, gayrimenkul yatırımlarının son 30 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi ile derinleştiği belirtiliyor. Hükümetin emlak piyasasını canlandırma çabalarına rağmen, sıkı Covid önlemleri ve iflasların alıcıların güvenini zayıflatması nedeniyle büyük bir geri dönüşün beklenmediği aktarılan raporda, hükümet önlemleri sayesinde altyapı yatırımlarının toparlandığı, bu durumun, 2022’nin sonlarında ve 2023’te çelik talebine bir miktar destek sağlayacağı bildiriliyor. Çin’de çelik talebinin 2022’nin ilk sekiz ayında yüzde 6,6 oranında daraldığı, 2022’nin ikinci yarısında düşük baz etkisiyle yüzde 4 düşüş beklendiği, 2023’te yeni altyapı projeleri ve emlak piyasasındaki ılımlı toparlanmanın, çelik talebinin daha da daralmasını önleyebileceği, yeni teşvik önlemlerinin alınacağı, 2023’te çelik talebinin yatay kalmasının beklendiği, aksi taktirde yavaşlayan küresel ekonominin, Çin için daha fazla aşağı yönlü risk oluşturduğu ifade ediliyor.

HİNDİSTAN’IN ÇELİK TALEBİNİN YÜKSEK BÜYÜME GÖSTERECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Pek çok gelişmekte olan ekonominin, özellikle enerji ithal eden ekonomiler, gelişmiş ekonomilerden önce başlayan daha akut enflasyon ve parasal sıkılaştırma döngüleri yaşadığı belirtilen raporda, inşaat sektörünün ya doğrudan yüksek faiz oranları ve malzeme maliyetleri nedeniyle yüksek enflasyondan, ya da enflasyonu hafifletme tedbirlerine yapılan harcamalar nedeniyle altyapı projeleri için hükümet bütçesinin azalmasından etkilendiği aktarılıyor. Raporda, Hindistan ve ASEAN gibi hızla büyüyen Asya’nın gelişmekte olan ekonomilerinin, yerel ekonomilerinin yapısal gücüyle desteklenen, yüksek büyümeyi sürdüreceği öngörülüyor. Küresel rüzgarlara rağmen, Hindistan’ın çelik talebinin, güçlü kentsel tüketim ve altyapı harcamaları sayesinde yüksek büyüme göstereceği ve bunun da sermaye malları ve otomobillere olan talebi arttıracağı belirtiliyor. ASEAN bölgesinde, inşaatın toparlanmasının gecikmesiyle birlikte, çelik talebinde pandemiden sonra yavaş bir toparlanma görüldüğü, 2022’de, hükümetlerin altyapı projeleri nedeniyle bölgenin çelik talebinde, özellikle Malezya ve Filipinler’de güçlü bir büyüme gerçekleşeceği öngörülüyor. Öte yandan, bölgenin yüksek enflasyon ortamından kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya kalması nedeniyle, Güney ve Orta Amerika’daki ülkelerin çelik talebinde büyük bir yavaşlama görüleceği, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının yanı sıra, ABD’deki parasal sıkılaştırmanın, mali piyasalar üzerinde ek baskı oluşturacağı, 2021’deki istisnai toparlanmanın ardından, 2022 yılında, birçok Güney ve Orta Amerika ülkesindeki çelik talebinde önemli ölçüde stok kaybı ve yavaşlayan inşaatlar ile birlikte, daralma görüleceği bildiriliyor. MENA bölgesinde, petrol ihraç eden ülkelerin yüksek petrol fiyatlarından ve Mısır’daki mega altyapı projelerinden yararlanması nedeniyle çelik talebinin dirençli kalmaya devam ettiği, ancak, hükümetler mali tamponlar oluşturmaya çalışırken, yüksek petrol fiyatlarının KİK ülkelerinde yeni inşaat projelerinde büyük bir artışa yol açmadığı aktarılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye’nin kütük ithalatı Ocak-Eylül döneminde %31 azaldı

15 Kasım 2024 Cuma

ABD birden fazla ülkeden sıcak haddelenmiş çelik ithalatına anti-damping ve telafi edici vergi uyguluyor

15 Kasım 2024 Cuma

Rus HRC fiyatları baskı altında

15 Kasım 2024 Cuma

Hyundai Steel, Pohang Fabrikası 2'deki faaliyetlerini durduruyor

15 Kasım 2024 Cuma

EBRD, 5 yıllık Türkiye yatırım stratejisini açıkladı

15 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun