9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,53 USD USD USD
36,05 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelikte Avrupa lideri Türkiye!

Türkiye, yıllık 40 milyon ton çelik üretimiyle Avrupa’da 1’inci, dünyada 7’nci sırada yer alıyor.

Çelikte Avrupa lideri Türkiye!

Türkiye, yıllık 40 milyon ton çelik üretimiyle Avrupa’da 1’inci, dünyada 7’nci sırada yer alıyor. Ülkelerin korumacı politikaları ve kotalarına rağmen Türkiye 22 milyon ton çelik ihracatıyla da dünyada 6’ncı sırada bulunuyor.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, demir çelik sektöründeki her bir atılımın ve yaşanan her bir gelişmenin ülke sanayinin bütününü de doğrudan etkilediğini söyledi. Demir çelik sektörünün ulusal ve uluslararası platformlarda Türk sanayisinin başarılarına örnek olduğunu belirten Bakan Varank, “Salgın, savaşlar, korumacı politikalar ve uygulanan ihracat kotaları sebebiyle küresel çelik sektörü her geçen gün daralırken, Türk çelik sektörü, sizlerin gayretleriyle adeta bir tarih yazdı” dedi.

KAPASİTE KULLANIM ORANI

Global düzeyde gelinen noktaya da dikkat çeken Varank, Türkiye’nin bugün 40 milyon ton çelik üretimiyle Avrupa’da 1’inci, dünyada 7’nci sırada olduğunu söyledi. Kapasite kullanım oranının ise yüzde 76 seviyelerine geldiğini aktaran Varank, 25 milyar dolar değerindeki 22 milyon ton çelik ihracatıyla Türkiye’nin dünyada 6’ncı sırada olduğunu, bu rakamın toplam ihracatın da yaklaşık yüzde 12’si anlamına geldiğini kaydetti.

55 BİN İSTİHDAM

Başarılarından dolayı tüm Türk demir çelik sanayicilerini ve bu sektörde çalışan 55 bin emekçiyi tebrik eden Bakan Varank, “Ancak altına da not düşmek istiyorum; Türkiye’yi yatırımda, üretimde ve ihracatta global bir üs haline getireceğiz diyorsak, bu rakamları elbette daha da yukarı çıkarmak mecburiyetindeyiz. Bu, elbette kolay değil. Tedarik zincirindeki kırılmaların, sosyal, siyasi ve ekonomik krizlerin tüm dünyayı, tüm sektörleri ciddi manada etkilediğinin farkındayız. Özellikle kırılgan ve olağandışı hammadde fiyatlamaları, hepimizin malumu” diye konuştu.

NİTELİKLİ DÖNÜŞÜM

Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi olmanın yetmediğinin ve ürünleri daha vasıflı niteliğe dönüştürmeleri gerektiğinin altını çizen Varank, “Örneğin silisli sac konusu. Türkiye, şu anda trafolarda, jeneratörlerde dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri konumuna gelmek üzere. Bugün Afrika’nın hangi ülkesine giderseniz Türk trafocuları, jeneratörcüleri orada. Bunda kullanılan en önemli hammaddelerden biri silisli sac. Özellikle taneleri yönlendirilmiş silisli sac yatırımı konusunda biz yassı ürün üreticilerimizden Türkiye’de bir adım bekliyoruz” dedi.

DOĞALGAZ BORULARI İÇİN SEKTÖRE ÇAĞRI

Karadeniz’deki doğalgazı getirecek boruların Türkiye’de üretilmediğini, ancak sektörün bunu yapma kabiliyetinin bulunduğunu belirten Varank, “Bu alanların tamamına aslında bizim yönelmemiz lazım. Bizim nitelikli çelik yatırımlarına ihtiyacımız var. Sektörün ne kadar başarılı olduğunu biliyoruz, finansman noktasında kabiliyetlerinin ne olduğunu biliyoruz. Biz bu yatırımları ısrarla bu sektörden beklediğimizi ifade ediyoruz” dedi.

HURDADA ÇÖZÜM DOĞRUDAN İNDİRGENMİŞ DEMİR TESİSLERİ

Çelik hurdası konusunda sektörü doğrudan indirgenmiş demir tesisleri yatırımına davet eden Bakan Mustafa Varank, şöyle konuştu: “Hurdanın fiyatı, 2-3 ayda 700-800 dolarlara çıkıp, 470 dolara inebiliyor. Yılda 25 milyon tonla, dünyadaki çelik hurdasının 5’te 1’ini tek başına ithal eden bir ülke olarak bu durumdan da en fazla biz etkileniyoruz.
 
Bu da aslında bizlere açık bir mesaj veriyor. Fırsatları değerlendirerek sektörün rekabet gücünü artırmalı, tesislerimizi modernize etmeli, kısacası çağı yakalamalıyız. Eğer yoğun hurda ihtiyacımız varsa, bu alanda kırılganlık söz konusuysa, DRI yani Doğrudan İndirgenmiş Demir tesisleri için artık kolları sıvama vakti gelmiş demektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ABD, Türkiye menşeli geniş çaplı dikişli boru ithalatına sübvansiyon marjı açıkladı

21 Kasım 2024 Perşembe

Kocaer Çelik 2030 vizyonunu açıkladı

22 Kasım 2024 Cuma

Ayes Çelik, Dilovası fabrikasını büyütme kararı aldı

22 Kasım 2024 Cuma

İran Çelik Üreticileri Derneği, METAFO 2024 Fuarı’nda SteelRadar ile bir araya geldi

23 Kasım 2024 Cumartesi

Türkiye’nin dikişsiz boru ihracatı Ocak-Eylül döneminde %12,7 azaldı

22 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun