Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, www.insaatnoktasi.com Haber Müdürümüz Nihal Özken’in hazırlayıp, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan ile birlikte sunduğu TR35’de yayınlanan Reel Ekonomi’de demir çelik sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu.
Demir çelik sektörünün 2022 yılında hammadde ve yarı mamul fiyatların geri gelmesiyle mamul fiyatlarında da aşağı yönlü bir hareket beklediğini dile getirdi. Türk çelik sektöründe 3 yıl içerisinde ilave 17 milyon tonluk yeni yatırım ile katma değerli çelik üretiminin artacağına dikkat çekti.
Yalçın Ertan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
- Kömür ve cevher fiyatları aşağıya dönmeye başladı. Bu da fiyatların geri gelmesini kur bazlı değil de hammadde ve yarı mamul fiyatların geri gelmesiyle mamul fiyatları da aşağı yönlü bir hareket içerisinde son 1 ay içerisinde.
- Kömür fiyatı bundan 1 ay önce Çin’de 612 dolardı. ABD’de FOB 405 dolardı, Avustralya’da da 405 dolardı. Bugün her iki ülkede de 315 dolar. Çin’deki kömür 380 dolara geriledi. Yani böyle ani düşüşler de uluslararası piyasada da bekle-gör’e sebep oluyor.
- Bu yıl dahil önümüzdeki 3 yıllık süreç içesinde ilave 17 milyon tonluk üretim devreye girecek. Şu an, 52 milyon ton civarında üretim kapasitemiz var. Bunun üzerine İskenderun bölgesinde, Dilovası bölgesinde, İzmir Aliağa gibi çeşitli bölgelerimizde yeni yatırımlar var. Bu yeni yatırımlar ark ocaklı tesisler olacak. Ve burada kaliteli hurda kullanmak lazım.
Önümüzdeki günlerde ithal hurda fiyatlarında da düşme bekliyorum
- Hurdanın ithal fiyatı bugün 495 dolar. Geçtiğimiz süreçte baktığınız zaman 400 dolar ile 515 dolar arasında gitti geldi. Burada en büyük oyuncu dünya çelik üretiminin yüzde 57’si Çin’de oluyor. Burada Çin’in de davranış biçimi çok önem arz ediyor. Çin, Karbon emisyonunu azaltmak için son zamanlarda üretimini belirli bir program dahilinde yavaşlatıyor.
- Türkiye’de yüzde 30 yüksek fırınlı tesisler, yüzde 70 elektrik ark ocaklı tesisler. Ama dünyada bunun tam tersi. Böyle olunca Çin’in veya diğer ülkelerin bunları birden yenilemesi mümkün değil. Bunun 20 ila 30 yıl süreceği tahmin ediliyor.
- Yeşil Mutabakat’ta Türkiye olarak 1-0 öndeymişiz gibi duruyor. Burada hurda arzı da çok önemli. Türkiye, dünyanın 8. Büyük çelik üreticisi, inşaat demirinde Çin’den sonra 2. Büyük üreticiyiz. Ve dünyanın da en büyük hurda ithatçısıyız. 22 milyon ton hurda ithalatı yaptık geçen yıl, bu yıl biraz daha fazla olacak üretim artışına istinaden.
- Sınırda karbon vergisi başlayacak. Geçiş sürecinde birçok komplikasyonlar olacak. Bunların hepsinin planlanması gerekiyor. Cevherde optimizasyona gidilmesi lazım. Toz cevher değil de lamp dediğimiz cevhere yönelmek gerekiyor.
- Saab hibrit tesis kurdu. Yakın zamanda yaptığı açıklamada; yeşil çelik üretiminin yüzde 30 civarında daha maliyetli olduğunu vurguladı.
Haber: Nihal Özken
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı