Hasçelik, Bilecik’te yeni bir çelikhane yatırımına imza attı. Kurulum sürecinin sonuna gelinen tesiste, testlerin ardından nisan ayında ilk sıvı çeliğin üretilmesi planlanıyor.
Daha düşük karbon salınımı, daha verimli üretim
Hasçelik Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Naci Faydasıçok, yeni yatırımın Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracağını vurgulayarak, çelik üretiminde Türkiye’de bir ilk olacak “önden hurda ısıtmalı consteel fırın” teknolojisini devreye alacaklarını ifade etti. Bu yeni yöntem, geleneksel çelikhanelere kıyasla karbon salınımını %80 oranında indirgeyecek.
Faydasıçok, “Sürdürülebilir enerji ve sosyal sorumluluk projeleriyle sadece bugünü değil, geleceği de inşa ediyoruz. 2025’te daha büyük bir güçle ilerlemeyi hedefliyoruz. Yüksek fırınlar kullanıldığında çelik üretiminde ortaya çıkan 2.5 tCO2e (ton başına karbon eşdeğeri) karbon salımı, yeni fabrikamızda kullandığımız üretim teknolojileriyle 0.50 tCO2e’in (ton başına karbon eşdeğeri) altına inecek. Elektrik ark ocakları ve güneş enerjisinin entegrasyonu ile çevre dostu bir üretim modeli kurulmuş olacak. Bu da 5 kat daha az karbon salımı anlamına geliyor” dedi.
Karbon vergisi düzenlemelerine uyum sağlanacak
Şirket, karbon salınımını minimize eden yeni üretim yöntemleriyle çevre dostu bir yatırım gerçekleştirirken, 2026 yılında yürürlüğe girecek karbon vergisi düzenlemeleri için de hazırlıklı olmayı hedefliyor. “Amacımız sadece karbon vergisine uyum değil; doğaya olan sorumluluğumuzu yerine getirmek ve öncü bir rol oynamak” diyen Faydasıçok, sürdürülebilir çelik üretimine yönelik yatırımların uzun vadede büyük avantajlar sağlayacağını belirtti.
Üretimde bağımsızlık ve kalite artışı
Yeni tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte Hasçelik, çelik üretiminde dışa bağımlılığını azaltacak ve kendi kütüklerini üreterek kalite kontrolünü güçlendirecek. Bilecik’teki çelikhane, Kocaeli’deki sıcak haddehane ile entegre çalışarak maliyet avantajı sunacak ve özellikle otomotiv gibi kritik sektörlerde daha etkin bir üretim yapısına katkı sağlayacak.
Faydasıçok, daha önce dışarıdan tedarik edilen kütükleri artık kendi tesislerinde üretileceğini belirterek, bu durumun kaliteyi artırırken maliyetleri düşüreceğini ve üretim süreçlerini daha verimli hale getireceğini ifade etti.
Yeni pazar fırsatları ve artan rekabet gücü
Yeni yatırımın, yalnızca Hasçelik’e değil, sektöre de büyük katkılar sağlayacağını belirten Faydasıçok, “Dünyaca ünlü markalar çelikhane sahibi olmayan firmaları tedarik listesine almıyor. Ancak bu yatırımla bunu mümkün hale getiriyoruz. Bu yatırım sayesinde ton başına satış fiyatımızı yüzde 15’e kadar artırma potansiyelimiz var” şeklinde konuştu.
Çelik sektörüne talep, 2025’te artacak
Geçtiğimiz yıl, çelik fiyatlarında %40-50 oranında bir düşüş yaşanırken, 2024’te toparlanma olması tahmin ediliyor. Faydasıçok, özellikle 2025’in ikinci yarısında stokların azalmasına bağlı olarak talepte artış yaşanacağını ve fiyatların tekrar yükselebileceğini öngörüyor. Pandemi sonrası enflasyonist baskılar, küresel ekonomik dalgalanmalar ve Çin’in düşük fiyat politikası gibi faktörlerin sektör üzerinde zorluklar yarattığını belirten Faydasıçok, Hasçelik’in bu zorlukların üstesinden gelmek için yatırımlarına devam edeceğini ifade etti.
Eğitim ve sosyal sorumluluk projeleriyle geleceğe yatırım
Hasçelik, sadece üretim yatırımlarıyla değil, sosyal sorumluluk projeleriyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Şirket, Faydasıçok Vakfı aracılığıyla her yıl 350 öğrenciye burs veriyor ve özellikle mühendislik eğitimi alan kız öğrencilere destek sağlıyor.
Bilecik’te Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği yaparak sektöre kalifiye eleman yetiştirdiklerini belirten Faydasıçok, ayrıca, “Farklı disiplinlerden gelen öğrenciler için ‘İz Bırakanlar’ projesi ve doğal afetlerden etkilenen çocuklara yardım eden ‘El Ele’ projesi gibi projelerimiz bulunuyor. Böylece gençlerimizin sadece eğitimlerine değil, geleceklerine de yatırım yapıyoruz” şeklinde sözlerini ifade etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı