Onu % 15,1'lik bir kayıpla çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörü izledi. Kimya sektörü % 14'lük bir kayıp yaşarken, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe gerileme % 7 düzeyinde oldu. Bu dönemde, 27 alt mal grubunun 12'sinde ihracat geriledi ve birim fiyatlar arttı, ancak büyüme % 5'in altında kaldı.
Geçen yıla göre % 0,4 kayıp
Türkiye'nin ihracatında daralma ağustos ayında da devam ederken, ocak-ağustos döneminde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre % 0,4 düşerek 165,5 milyar dolardan 164,9 milyar dolara geriledi. Ana ihracat pazarlarında yaşanan resesyon ve talep eksikliği, içeride artan maliyetlerle mücadele eden ihracatçıların fiyatlarını sürdürememelerine ve müşteri kaybına yol açtı. Ayrıca navlun ücretlerinin düşmesi, Çin'in piyasaya geri dönmesi ve bazı emtia fiyatlarının düşmesi, ihracat rakamlarının gerilemesine katkı sağladı. Özellikle Türkiye'nin ihracatında ilk 10 sıradaki sektörlerde yaşanan kayıplar, geleceğe yönelik endişeleri artırdı.
10 ülkenin tamamında satışlar geriledi
Çelik sektörü, ocak-ağustos 2023 döneminde en fazla ihracat kaybını yaşadı. Geçen yılın aynı dönemine göre çelik ihracatı % 36,4 azalarak 15,2 milyar dolardan 9,6 milyar dolara düştü. Miktar bazında yaşanan gerileme de % 35,5 olarak kaydedildi. Çelik sektörünün en büyük müşterilerinden İsrail'e yapılan ihracat % 40 azalırken, sektörün ikinci büyük pazarı olan Almanya'ya olan ihracat % 7 daraldı. İstatistiklere göre, çelik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülkenin tamamında satışlar gerilemiş durumda.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı