10.025,05 TRY BIST 100 BIST 100
4,92 CNY CNY CNY
35,62 USD USD USD
36,90 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38,60 TRY Faiz Faiz
79,77 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,52 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,28 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.120,62 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelik Sektörü Dünya Ticaret Örgütü Kurallarına Aykırı İhracat Yapan Ülkelerin Ürünlerinin Ülkeye Girişi Engellenmeli Diyor!

Türk çelik sektörünün üretim kapasite kullanım oranı yüzde 70'ler, ihracatı ise 18 milyon ton civarındayken; 16 milyon ton civarında da yarı mamul ve mamul ithalatı gerçekleştiriyor. İthalata getirilecek vergi, ihracatı olumsuz yönde etkilemezken; Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı ticaret yapan ülkelerin ürünlerinin Türkiye’ye girmesini engeller.

Çelik Sektörü Dünya Ticaret Örgütü Kurallarına  Aykırı İhracat Yapan Ülkelerin Ürünlerinin  Ülkeye Girişi Engellenmeli Diyor!

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Son günlerde, ithal çelik ürünlerine karşı getirilen vergiyle ilgili bazı ihracat yöneticileri tarafından uygun olmadığı yönünde görüş beyanları yapılıyor.

Açıklamalarında özellikle ihracatın olumsuz yönde etkileneceğine dair kaygılarını belirtiyorlar. Oysaki çelik ürünleri ithalatına gelen verginin ihracatımıza hiçbir olumsuz etkisi olmadığı gibi olmayacaktır da. Bilindiği gibi Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında imalatçı/ihracatçı firmalarımız, imalat girdisi ürünlerinin ithalatında hiçbir gümrük vergisi ödemeden ithalatlarını gerçekleştirmektedirler” dedi.

Uygulanacak verginin ülkemize dampingli ve/ya devlet yardımı almış hatta Gtip oyunlarına başvurmuş kalitesiz ürün girişini engelleyeceğine dikkat çeken Namık Ekinci “DİR haricinde Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması olduğu ülkelerden ve Avrupa Birliği üye ülkelerinden yapılacak ithalatta da herhangi bir gümrük vergisi uygulanmadığı gibi ithalatı gerçekleştirilen bu ürünlerin işlenerek tekrar ihracatının yapılması gibi herhangi bir mecburiyeti de yoktur.

Ancak bahsi geçen bu ülkelerin dışında kalan ve dünya üretiminin yüzde 50’sini gerçekleştiren Çin gibi bazı ülkelerin, anormal derecede kapasite büyütmesi ve kendi iç piyasalarında ürettiklerini; tüketemedikleri zaman da haksız yere devlet teşvikli ve dampingli ürünlerini diğer ülkelere pervasızca ihraç etmeleri kabul edilemez.

Bu durum DTÖ kuralları ve ilkelerine aykırı olmakla birlikte bizim gibi ülke sanayilerine ciddi zarar vermekte ve kapanmalarına sebebiyet vermektedir” diyerek sözlerine devam etti.

Namık Ekinci son olarak “ABD, Kanada, Avustralya, AB gibi dünya devi pek çok sanayi ülkesi bu gibi uygulamalar yapan ülkelerin ürünlerini, kesinlikle ülkelerine sokmamaktadırlar. Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde ihracat gerçekleştirmeye çalışan bir sektör olarak ithalatta bu ve benzeri uygulamaların görmezlikten gelinmesine karşıyız.

Ayrıca Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi kapsamında ihracat mecburiyeti olmaksızın yüzde 0 vergi ile ithalat yapılmasına fırsat verilmesi Türk çelik sanayisine büyük zarar vermektedir. En kısa zamanda bunun yürürlükten kaldırılması ihtiyacı hasıl olmuştur” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Dr. Keyvan Jafari Tehrani İran'ın çelik ve madencilik sektörlerini güçlendirme stratejilerini değerlendirdi

22 Ocak 2025 Çarşamba

Almanya’da sanayi grupları geri dönüşüm sektörünün zorluklarına dikkat çekti

22 Ocak 2025 Çarşamba

EGA'nın (Emirates Global Aluminium) ABD tesisindeki genişleme projesi önemli bir aşamaya geldi

22 Ocak 2025 Çarşamba

ArcelorMittal Al Jubail vizyon 2030 için çelik boru üretimini artırıyor

22 Ocak 2025 Çarşamba

Suudi Bakan Al-Khorayef sanayi ve madencilik sektörlerini güçlendirmek için Davos'ta küresel liderlerle görüştü

22 Ocak 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun