9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
34,56 USD USD USD
36,19 EUR EUR EUR
4,79 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelik İhracatçıları Birliği Sektörün Geleceği İçin Çalışıyor

Türk çelik sektörü üretim ve ihracatta rekorlar kırdığı 2012 yılından bu yana yurtiçi ve yurtdışından kaynaklanan birçok sorun nedeniyle zorlu günler geçiriyor. Sektörün içinde bulunduğu bu duruma çıkış yolları arayan Çelik İhracatçıları Birliği, yassı çelik sektörü temsilcilerini "Sektör Sorunları Çalıştayı”nda Ekonomi, Gümrük Bakanlığı ve TSE yetkilileri ile bir araya getirdi. Yassı çelik özelinde sorunlarını ve çözüm önerilerini belirleyen sektör temsilcileri yetkililerden destek sözü aldı...

Çelik İhracatçıları Birliği Sektörün Geleceği İçin Çalışıyor

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen "Sektör Sorunları Çalıştayı”nda sektörün karşı karşıya olduğu sorunlar; yassı çelik sektöründe haksız rekabetin önlenmesi, Dâhilde İşleme Rejimi,  kalitesiz, sertifikasız ve ikinci sınıf ürün girişi ile yapısal dönüşüm olmak üzere dört başlıkta ele alındı. Sektör firmaları, dernekleri ve sanayi odaları her bir başlık için görüş ve çözüm önerilerini sundu. Çalıştayın çıktıları Ekonomi, Gümrük Bakanlığı ve TSE yetkilileri temsilcileri ile paylaşıldı ve destek istendi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Kerem Alkin'in üstlendiği çalıştayın açılışı İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) Genel Sekreteri Armağan Vurdu tarafından yapıldı. Çelik sektörünün üretim ve ihracatının en önemli kalemlerinden birini oluşturan yassı çelikte mevcut durumu ortaya koymak ve sorunları belirlemek üzere düzenlenen çalıştayda; Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Serdar Koçtürk ve Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Kadir Bal konuşmalarını gerçekleştirdiler. Ekonomi Bakanlığı İthalat, İhracat, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü, Gümrük Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü ve TSE temsilcileri ile yassı çelik üreten, tüketen firmalar, sektörel dernekler ve sanayi odaları katıldı.

Çalıştayda yaptığı konuşmada Türk çelik sektörünün mevcut durumuna, sektörde yaşanan gelişmelere ve sorunlara değinen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Koçtürk yassı çelik özelinde değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de yassı çelik sektörünün genel çelik sektörüne kıyasla büyüme kaydettiğini belirten Serdar Koçtürk, "2016 yılının 9 aylık döneminde gerçekleştirdiğimiz 12,3 milyon tonluk ihracatımızın yüzde 17'sini yassı çelik ürünleri oluşturdu. Buna göre 2016 yılının dokuz ayında toplam yassı çelik ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artış ile 2,1 milyon ton oldu. Amerika ve Avrupa Birliği'nde rakip ülkelere yönelik uygulanmaya başlanan koruma tedbirleri ve soruşturmaların önümüzdeki dönemde ihracatımızı daha da artırması beklenebilir” dedi.

İhracattaki büyümeye rağmen Türkiye'nin sac üretiminde dünyadaki payının 10 milyon ton ile yüzde 1,5 seviyelerinde kaldığını açıklayan Serdar Koçtürk, "Yassı çelik ürünleri otomotivden makinaya, beyaz eşyadan savunma sanayine, gemi inşadan enerji ve elektronik sektörüne kadar hemen hemen her alanda kullanılıyor. Türk sac sanayisinin de bu sektörlerle aynı paralelde büyümesi ve rekabetin daha az olduğu katma değerli ürünlere geçmesi gerekiyor. Bu bağlamda ihracat pazarlarımızda daha aktif olmak da mümkün olacaktır” diye konuştu.

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Kadir Bal ise yaptığı konuşmada çalıştayda çıkan sonuçları hem Ekonomi Bakanlığı hem de ilgili bakanlıklarla paylaşacaklarını ve çözümü için gereken tüm koordinasyon çalışmalarını üstleneceklerini belirtti. Kadir Bal, "Çelik sanayisi olmayan ülkelerin gelişmesi mümkün değildir. Otomotiv, beyaz eşya, gemi gibi tüm sektörlerin ihracatında da önemli bir payı bulunan çelik sektörünün güçlü bir şekilde desteklenmesi ve yaşatılması gerekiyor. Bizler de Türk çelik sektörü temsilcileri ile irtibat halindeyiz. Sorunlarını dinliyor, daha iyi performans sergilenebilmesi için aksayan yönleri düzenlemeye çalışıyoruz. Çalıştaydan çıkan sonuçları da tekrar gözden geçireceğiz ve Ekonomi Bakanımızla paylaşarak mevcut politikalarda yapmamız gerekenleri tespit edeceğiz. Türk çelik sektörümüzün güçlendirilmesi için elimizden geleni yapacağız” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Güney Kore’nin ham çelik üretimi ekim ayında %18,3 azaldı

22 Kasım 2024 Cuma

Türkiye’nin ham çelik üretimi ekim ayında %0,7 arttı

22 Kasım 2024 Cuma

İran METAFO 2024 Fuarı yoğun bir katılımla kapılarını açtı

22 Kasım 2024 Cuma

SPK, Ereğli Demir Çelik’in bedelsiz sermaye artırımına onay verdi

22 Kasım 2024 Cuma

“Yol altyapısında kireç ile zayıf zeminlerin iyileştirilmesi” panelde ele alındı

22 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun