Küresel iş anlayışı; büyük endüstrilerin seyahat yasakları, karantina siparişleri ve sınır kontrollerinde durma noktasına gelmesiyle büyük bir darbe aldı. Singapore Airlines ve Qatar Airways gibi büyük havayolları filolarına toprak attılar, borsalar kapanışla çöktü ve turizm yere serildi.
Çelik ve demir hurda endüstrileri korunmadı. ArcelorMittal gibi çelik üreticileri yüksek fırınları rölantide çalıştırırken Hyundai Motors, Honda Motor ve Renault gibi otomotiv üreticileri üretimi durdurdu.
Demir çelik hurda fiyatları 18 Mart'ta düştü ve Türkiye'nin temel ithalat fiyatı ton başına yaklaşık 24 $ düşerek ton başına ortalama 255 $ oldu.
Hurda toplama işleminin daha az endüstriyel faaliyetten olumsuz etkilenmesi ve limanlarda konteynır sıkıntısı demirli hurda için herhangi bir fiyat desteği ile sonuçlanmamıştır.
Ama bu son değil; gelecek daha kötü. Asya çelik piyasaları zaten talep ve arzda büyük değişimler görmüştü, Japon çelik devi Nippon Steel ise zayıf iç talep nedeniyle üretim tesislerini yeniden düzenleyeceğini ve yüksek fırınları kapatacağını açıkladı.
Japonya ve Güney Kore'deki düşük performans gösteren iç pazarlara yönelik tedarikçiler, Güneydoğu Asya yüklerini Rusya, Vietnam ve Orta Doğu'dan ana akım tedarikiyle rekabet ederek ihraç etti.
Piyasa katılımcıları, özellikle dünyanın dört bir yanındaki çelik fabrikalarının ve son kullanıcı segmentlerinin kapatılmasıyla nakit akışının giderek daha fazla kısıtlanmasını bekliyorlar. Bu, işe yeniden yatırım yapılması, hissedarların ödüllendirilmesi, borçların ödenmesi ve giderlerin ödenmesi için daha az nakit akışı olduğu anlamına gelir. Merkez bankalarının hızlı hareket etmeleri yardımcı olacaktır, ancak sadece resesyonun etkisini hafifletecektir.
Çin, Güney Kore ve Japonya'daki çelik üreticileri sıcak haddelenmiş rulo fiyatlarını sürdürmek için çok uğraştılar, ancak başka bir büyük rakip olan Hindistan'ın bir sonraki fiyat indirimi dalgasına hazır değildi.
Bu yıl Şubat ayında başlayan yüksek fırın tabanlı Endonezya çelik fabrikası da, önceki en düşük satıcı Vietnam'ın kütük fiyatlarını düşürmeye başlamak için Çin ile Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (Asean) serbest ticaret anlaşmasından yararlandı.
Çelik ve demirli hurda piyasaları, fiyat liderliğinin geleneksel liderlerden uzaklaştıkça, artan öz-kapasitesi ve ekonomik iş gücü olan ülkelerdeki yeni çelik üreticilerine doğru kaydığı, düşük fiyatlar ve sıkıntılı marjlar için yeni bir dünya düzeni içindedir.
Resesyon ne zaman bitecek?
Koronavirüs durgunluğu ne zaman sona erecek? Kimse bilmiyor.
Hükümetler ve finans kurumları, özellikle virüs salgını Avrupa ve Amerika'da bir rampa devam ettikçe, küresel ekonomide daha fazla bozulma bekliyor.
Singapur'un DBS bankası, küresel metal fiyatlarının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının iki aydan daha az sürdüğü 2002 şiddetli akut solunum sendromuna kıyasla 2019-CoV'nin etkisinin daha uzun sürmesini bekliyor. Bunun nedeni Çin'in 2002'den 2020'ye kadar devam eden ekonomik yükselişidir. Küresel ekonomi için daha büyük etkileri olacaktır.
Uluslararası Para Fonu, 2020 yılının ilk çeyreğinde Çin'in ekonomik yavaşlamasının önemli olmasını ve yılın geri kalanında iz bırakmasını bekliyor. Ayrıca, pandemiğin hane halklarını, işletmeleri, finansal kurumları ve piyasaları aynı anda nasıl dövüştüğü nedeniyle ekonomik şoku 2007-2008 mali kriziyle karşılaştırdı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, dünya için gerçek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesinde yıllık % 2.4 düşüş ve 20 ülke grubunda reel GSYİH büyümesinde% 2.7 daha ciddi bir düşüş öngörüyor. Çin, Hindistan ve Endonezya'nın en kötü darbe olacağını düşünüyor.
Ancak açık olan şu ki, bu oynak zamanlarda bahis yapmaya ve en iyisini ummaya devam etmek anlamsızdır. Fiyat risklerini azaltma zamanı şimdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı