Yükselen Çelik son üç çeyrek boyunca çelik fiyatlarındaki gerilemeden, 2024’ün ilk çeyreği de dahil olmak üzere olumsuz etkilendi. Düşüş ile birlikte şirketin kar marjları baskı altında kalırken; operasyonel maliyetleri yüksek seyretti.
Küresel çelik piyasasındaki aşağı yönlü trendin 2024 yılı itibarıyla son bulması beklendiğinden, bu olumsuz etkinin 2024 yılının ikinci yarısından itibaren azalacağı tahmin ediliyor.
Yükselen Çelik’in 01.01.2024 - 31.03.2024 dönemine ait Finansal Sonuç Bülteni’ne göre, küresel çelik fiyatlarındaki gerileme, şirketin yüksek maliyetli stoklarını düşük fiyatlarla elden çıkarmasına neden olmuştur.
Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan bültende şu bilgiler yer aldı:
"Son 1 yıl içinde küresel çelik fiyatlarında yaşanan gerilemeye bağlı olarak; geçmişte yüksek fiyatla stoklarımıza dahil olan ürünlerin nominal olarak zararına satılması söz konusu olmuştur. Çelik fiyatlarının yukarıda olduğu dönemde alınmış emtia ve ham çeliklerin 2023 yılı ikinci yarısı itibari ile sert fiyat düşüşlerine bağlı olarak satış fiyatlarının gerilemesi nedeniyle Şirketimiz, 2024 yılı birinci çeyreği dahil son üç çeyrek boyunca çelik fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilenmiştir.
Küresel çelik fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketin 2024 yılı itibarıyla son bulması nedeniyle benzer bir durumun 2024 yılının ikinci yarısı itibari ile söz konusu olmayacağı düşünülmektedir. Stoklarımıza yeni dahil olan ham çelik ve emtialar halihazırda düşük fiyatla alınmakta olup normalleşecek olan kar marjlarıyla satılması söz konusu olacaktır.
2023 yılı itibari ile artan enflasyonla mücadele kapsamında resmi otoritelerin aldığı tedbirler kapsamında yükselen faiz oranları nedeniyle; şirketimizin stok ve satış finansmanında kullandığı yurtiçi Türk Lirası cinsinden borçlanma enstrümanlarında maliyetler yükselmiş; finansal giderlerde ciddi artış söz konusu olmuştur. TL kredi faizlerinin yurt içinde bankalar bazında yıllık %45 - 65 arasında değişiklik göstermesi nedeniyle; finansal yükümlülükler ve finansal giderler dikkate değer şekilde yükselmiştir.
Yurtiçinde ve yurtdışında (hedef ihracat pazarlarımızda) otomotiv yan sanayi, makina, kalıp, diğer imalat sanayilerinde yaşanan daralmaya bağlı olarak şirketimizin tedarik ettiği çeliklere olan talebin göreceli olarak azalmasına bağlı olarak satış miktarlarında ve satış gelirlerinde düşüş yaşanmıştır.
Şirketimizin stoklarında bulunan yüksek maliyetli ürünlerin neredeyse satışının tamamlanmış olması ve düşük fiyatlı alınmış olan stokları göreceli olarak miktarının artmış olması nedeniyle; zararının satışların 2024 yılının ikinci yarısı itibari ile son bulması söz konusu olacaktır. Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında artan faizlerin yılın özellikle son çeyreği itibari ile kısmen gerilemesinin söz konusu olması halinde finansal giderlerin azalması söz konusu olabilir. Son olarak yurtiçinde ve ihracat pazarlarında 2023 yılı ikinci yarısı ve 2024 yılı birinci çeyreği özelinde yaşanan daralmanın son bulması halinde; şirketimiz ürünlerine hedef sektörlerde talep artışı söz konusu olabilir.
Şirketimizin Alacak Tahsil süresi 2024 yılının ilk üç ayında ortalama 162 gün olurken, Ticari Borç ödeme süresi 2024 yılının ilk üç ayında ortalama 77 gün olmuştur. 2023 yılsonu mali tablolarına göre ortalama Alacak Tahsil süresi 163 gün olurken, ortalama Ticari Borç ödeme süresi 60 gün olmuştur.
Alacaklarımızın büyük bölümü %100 banka teminatında olan DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) veya %90 sigorta teminatında olan Euler Hermes Kredi Sigortası veya Teminat mektubu vb. enstrümanlarla garanti altına alınmıştır. 2017 yılından bu yana şüpheli alacak bakiyesinde dikkate değer bir artış söz konusu değildir. Tahsilat ve risk yönetimi başarılı şekilde yürütülmektedir."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı