Paris'te düzenlenen parlamento oturumunda konuşan de la Salle, "Eğer Avrupa çelik endüstrisini korumak için önlem alınmazsa, 2025 yılına kadar tüm Avrupa'daki çelik fabrikalarının kapanma riski bulunuyor" dedi.Fransa Ulusal Meclisi'nin Ekonomik İşler Komitesi'nde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan de la Salle, "Avrupa çelik endüstrisi bugün büyük bir kriz yaşıyor. Mevcut koşullarda hiçbir garanti veremem. Şu anda hem Avrupa hem de Fransa'daki tesisler risk altında" ifadelerini kullandı.
Küresel çelik pazarındaki aşırı kapasiteye dikkat çeken de la Salle, bu sorunun yapısal bir sorun haline geldiğini belirtti. "Dünyadaki aşırı çelik üretimi yıllık 550-600 milyon ton arasında. Bu miktar Avrupa'nın toplam üretiminin dört ila beş katına denk geliyor. Sadece Çin geçen yıl 100 ila 120 milyon ton ihracat yaptı ve bu miktar Avrupa’nın yıllık çelik tüketimine eşdeğer" dedi.
ABD’nin çelik endüstrisini korumak için aldığı önlemlere işaret eden de la Salle, Avrupa'nın da benzer adımlar atması gerektiğini söyledi. "Çeliğin serbest dolaşımına karşı değiliz, ancak ithalatın yıkıcı etkilerini sınırlandırmalıyız. Özellikle karbon salınımı maliyetleri konusunda adil bir rekabet ortamı yaratılmasını istiyoruz. Avrupa, haksız rekabeti önlemezse, endüstrimizin büyük bir kısmı çok yakın bir gelecekte yok olacak" ifadelerini kullandı.
De la Salle, Avrupa’daki çelik endüstrisinde yeniden yapılanma ve kapanışların hız kazandığını belirtti. Alman çelik devi Thyssenkrupp’un 2030’a kadar 11.000 kişiyi işten çıkarma planını örnek göstererek, bu durumun endüstri genelinde yaygınlaştığını ifade etti. ArcelorMittal’in ise Avrupa'daki karbonsuzlaştırma yatırım planlarını 2024'ün sonuna kadar askıya aldığı kaydedildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı