Eskişehir Sanayi Odası tarafından işletmelerin mevcut ekonomik koşullar altında ihracata ilişkin beklenti ve öngörülerinin tespiti için hazırlanan ‘İhracat Etki Anketi’nin sonuçları açıklandı.
Ankette toplam 244 işletmenin katıldığı ve döviz kurları, faiz oranları, ve enflasyon gibi faktörlerin ihracat performansına etkilerinin değerlendirildiği ifade edildi.Celalettin Kesikbaş, 2023 yılında Eskişehir'in toplam ihracatının 4,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Pandemi ve deprem felaketi sonrasında tedarik zinciri ve hammadde konusundaki sıkıntıların azalmasıyla birlikte, ihracatta tekrar bir ivmelenme beklediklerini ifade etti.
Ankette döviz kurlarının, faiz oranlarının ve enflasyonun dış ticaret dinamiklerini nasıl etkilediğinin saptanmaya çalışıldığı vurgulandı. Kesikbaş, döviz kurlarındaki dalgalanmaların ihracat fiyatlarını etkilediğini belirterek, bu durumun üretim maliyetlerini artırdığını ancak aynı zamanda uluslararası piyasalarda rekabetçi bir konum elde etmelerini sağladığını söyledi.
Anket sonuçlarına göre, işletmelerin yurtdışı pazarlarda daralma hissettikleri ve belirli bir seviyeden sonra ekonomik göstergelerin istikrarlı bir seyir izlemesini bekledikleri belirtildi. Kesikbaş, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir ekonomik ortamın önemine vurgu yaparak, finansmana erişimin daha kolay ve hızlı olmasını talep ettiklerini ifade etti.
Öte yandan, Kesikbaş, 2024 yılının sanayiciler için zorlu geçeceğini öngörerek, Orta Vadeli Planın (OVP) uygulanabilirliğinin önemli olacağını söyledi. Ankette ortaya çıkan cevapların, enflasyonla mücadele sancılarını hissetme ihtimaline işaret ettiğini belirtti. Ayrıca, dışarıdan finansman ihtiyacının arttığı bir dönemde sıkı para politikasının Türkiye'yi negatif etkileyebileceğini ve işletmelerin finansmana erişiminde sıkıntılar yaşanabileceğini ifade etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı