İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması durumunun (Brexit) ülkeye ve AB'ye etkileri tartışılmaya devam ederken geçen yıl 16 milyar doları aşan ticaret hacmiyle Almanya'nın ardından en önemli ikinci partneri olduğu Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği de gündeme geldi.
Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Remzi Gür, AB'nin 28 devletten oluşan bir ticari birlik olduğunu hatırlatırken, "Esas amaç, tüm Avrupa’yı bir parlamento altında toplayarak ABD gibi idare etmekti fakat farklı milletlerin varlığı ve mezhep farklılıklarının bu birleşimin gerçekleşmesine engel teşkil ettiği görülüyor. Milliyetçilik ideolojileri AB'nin temeliyle çelişse de maddi çıkarlar, birliktelik için bir zorunluluk arz etti." yorumunu yaptı.
"Ekonomisi ve mali dengeleri halihazırda iyi olan ülkeler bu düzenden yine de rahatsız oldular" diyen Gür, tüm ülkelerin eşit veto hakkına sahip olmasının bu rahatsızlığın diğer nedeni olduğunu söyledi.
Ekonomik farklılıklar sonucu bütçeye daha fazla katkı sağlayan ülkelerin daha fazla söz sahibi olmak istediğini, bu durumun da diğer ülkelerin itiraz etmesine neden olduğunu vurgulayan Gür, bir diğer sorunun da AB ülkeleri arasındaki büyük siyasi çekişmeler olduğunu dile getirdi.
İngiltere'nin AB'de kuvvetli bir lobisi ve desteği olmadığı için çekilme kartıyla pozisyonunu kuvvetlendirmek istediğini ifade eden Gür, "Ne alabileceği şimdilik belli değil fakat İngiltere, zaten Parasal Birliğe ve Schengen alanına dahil olmayarak Kara Avrupasından ayrı hareket ediyor. Bu durum da diğer büyük AB ülkelerini rahatsız ediyor" dedi.
"İngiltere'nin AB'den çıkacağını düşünmüyorum"
Remzi Gür, "İngiltere’nin Birlikten çıkacağını düşünmüyorum. Ayrıca, bu kapsamda taleplerinin çoğunun karşılığını da alacaktır. Çıkması halinde bile bu durum AB'nin sonunu getirmeyecektir. Kaldı ki diğer tüm ülkeler kendi şartları çerçevesinde, menfaatlerine uygun olarak rahatlık içerisinde olmasalar da bir şekilde üyeliğe devam edeceklerdir." diye konuştu.
İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda Türkiye'nin ticari ve stratejik bir kaybı olmayacağı öngörüsünde bulunan Gür, "Ümit ederim ki AB için bugüne kadar harcanan emekler herkes için yarar sağlar. İnancımıza göre, ayrılıkta değil, birlik ve beraberlikte bereket ve huzur vardır. AB'nin huzurunu da canı gönülden arzu ederiz." dedi.
"Avrodaki değer kaybıyla Türkiye'nin dış ticareti zarar görebilir"
İHS Global İnsight Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Başekonomisti Andy Birch de Brexit'in Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, Brexit'in AB'nin büyümesini olumsuz etkileyebileceğini ve avrodaki değer kaybıyla Türkiye'nin dış ticaretinin zarar görebileceğini söyledi.
Birch, güçlü TL'nin ihracat talebini azaltıp, ithalat talebini artırabileceğini, bunun da Türkiye'nin büyüme hızını ve cari dengesini etkileyebileceğini söyledi.
Almanya-Fransa eksenli bir AB'nin tekrar canlanabileceğini, böyle bir AB'nin Türkiye'nin uzun vadeli müttefiki olabileceğini ve Türkiye ekonomisinin bu durumdan fayda sağlayabileceğini ifade eden Birch, Almanya ve Fransa'daki Türk nüfusundan dolayı bu faydaların Türkiye'ye doğrudan yansıyabileceğini kaydetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı