Brüksel’in en önemli düşünce kuruluşlarından Bruegel uzmanı ve Almanya ESMT Berlin Üniversitesi Başkanı Jörg Rocholl, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılmasının (Brexit) diğer üye ülkeler için de benzer bir hareketi tetikleyebileceğini söyledi.
Rocholl, İngiltere’nin AB’den ayrılması referandumu olarak bilinen "Brexit" konusuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa'nın İngiltere'deki referandum süreciyle beraber son yılların en zorlu yol ayrımına geldiğini söyleyen Rocholl, "İngiltere'nin Birlik'ten ayrılması Avrupa Birliği üyeleri arasında benzer bir hareketi tetikleyebilir. Bu da, Avrupa siyasetinin tamamen yeniden hesaplanması manasına gelir." diye konuştu.
Rocholl, İngiltere’nin Birlik'ten ayrılmasının Avrupa projesine olan bakışı da değiştireceğine işaret ederek, "Avrupa projesi, on yıllardır barış ve zenginlik yarattı. Bu proje geri dönülemez bir süreç olarak düşünüldü." ifadesini kullandı.
İngiltere'nin AB'den çıkışının, AB ekonomisi üzerinde de ciddi etkiler doğuracağına dikkati çeken Rocholl, şunları söyledi:
"Brexit, öncelikli olarak, AB ülkelerinin İngiltere'ye ihracatını zorlaştırır. İngiltere, AB ülkelerinin önemli bir ticaret ortağı. İngiltere bilhassa Almanya'nın önemli bir ticari partneri. Brexit, Londra'nın Avrupa finansal piyasalarındaki baskın rolünü şüpheye düşürür. Brexit durumunda uzunca bir süre İngiltere'nin tekrar AB üyesi ülkelerle görüşmeler yapması ve ilişkilerin nasıl bir şekilde devam edeceğini belirlemesi büyük bir bilinmezliği ortaya koyar."
Rocholl, İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda, ülkedeki ekonomik büyümenin ciddi şekilde sarsılmasını beklemediğini ancak, işsizliğin artması ve Londra'nın finansal merkez statüsünün zayıflamasının mümkün olabileceğini söyledi.
Rocholl, "Brexit, Avrupa tarihinin en büyük geri adımı olur. Bu Avrupa hikayesini, yani Avrupa'da daha fazla entegrasyonun tüm vatandaşların faydasına olduğu, algısını şüpheye düşürür. Bu nedenle buna izin verilmemelidir. Böyle bir tablo gerçekleşmemelidir." diye konuştu.
İngiliz halkı 23 Haziran'da "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere sandık başına gidecek.
Referandumda, 18 yaş üzeri Birleşik Krallık, İrlanda ve Milletler Topluluğu vatandaşları oy kullanabilecek.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı