Tasarılardan en önemlisi, Türkiye'nin doğal gaz ihracatıyla ilgili olacak. Tasarı yasalaştığında, BOTAŞ halen boru hatlarıyla yurtdışına ihraç ettiği sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) kendi gemileriyle ihraç edebilecek.
Türkiye halihazırda Romanya, Macaristan ve diğer ülkelere boru hatları aracılığıyla enerji ihraç edebiliyor. Bundan sonra, LNG ihracatı özel sektöre ait iki gemi ve kamu sektörüne ait üç gemi aracılığıyla mümkün olacak. Kanun teklifi, bu konuyla alakalı olarak ruhsatlandırma ve denetime dair ibareler içeriyor.
Türkiye’nin sahip olduğu deniz ticaretine olanak sağlayan sıvılaştırılmış doğal gazın iletim sistemine gazlaştırılarak verilmesini mümkün kılan üç adet gemisi vardır. Doğal gaz ticaretinin merkezi olma hedefiyle altyapı gelişimini hızlandıran Türkiye, Saros Körfezi'ndeki üçüncü FSRU terminalini devreye aldı. Saros'un faaliyete geçmesiyle birlikte Türkiye'nin günlük gazlaştırma kapasitesi 150 milyon metre küpü aştı.
Türkiye'nin ilk FSRU'su olan ve Etki Liman İşletmeleri tarafından İzmir'de işletilen terminal Mart 2017'de faaliyete geçmişti. Tesis şebekeye her gün 28 milyon metreküp gaz sağlayabiliyor.
Hatay Dörtyol'un FSRU terminali 2018'den beri faaliyetini sürdürüyor. Ertuğrul Gazi terminalde kullanılan ilk FSRU, Türk Deniz Siciline kayıtlı, günde 170.000 metreküp LNG depolama ve günde 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesiyle çalışıyor.
Uluslararası Gaz Birliği'nin 2023 Dünya LNG Raporu'na göre, dünya çapında 26 ülkede 43 FSRU (yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi) vardır. Türkiye FSRU sayısı bakımından dünyada üçüncü sırada yer alırken, Brezilya altı FSRU ile ilk sırada, Endonezya beş FSRU ile ikinci sırada, Türkiye ve Almanya ise üçer FSRU ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin FSRU gemileri aynı zamanda toplam gazlaştırma kapasitesi bakımından da dünyada ilk sırada yer alıyor.
Özel şirketlerde iki adet FSRU gemisi bulunuyor. Türkiye, yurtdışından LNG ithal etmek için kullandığı gemileri bundan sonra ihracat için de kullanacak.
Tasarı 14 ila 15 maddeden oluşuyor. Süresi dolan maden arama teşvik ve destek ruhsatlarının uzatılması, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çeşitli teşvik hükümleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yetki verilmesine ilişkin önemli maddeler içeriyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı