22-24 Mayıs 2023 tarihleri arasında Amsterdam'da düzenlenen BIR Dünya Geri Dönüşüm Kongre ve Sergisi'nde BIR E-Hurda Komitesi küresel e-atık sorununa odaklandı. Konuk sunumları Avrupa, Güney Amerika ve Orta Doğu'daki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Remondis/TSR'nin bir parçası olan Mirec Benelux'den Jan Visser etkinliğe başkanlık etti.
Avrupa Elektronik Geri Dönüşümcüler Birliği (EERA) CEO'su Julie-Ann Adams, Avrupa'daki e-atık durumunun karmaşıklığına ışık tuttu. AB'nin Kritik Hammaddeler Yasası'nı oluşturma çabalarıyla aynı zamana denk gelen AB'nin WEEE Direktifi'nin devam eden incelemesinin altını çizdi. Yasa, e-atıkları değerli bir kritik hammadde kaynağı olarak kabul ettiği için e-atıklar açısından önemli. Ayrıca, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Basel Konvansiyonu kurallarının küresel e-atık hareketleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olması bekleniyor ve bu da dikkatli bir planlama gerektiriyor.
Avrupa Birliği'nde uyum konusuna da değinen Adams, WEEE Direktifinin şu anda Üye Devletler arasında 27 farklı versiyonunun uygulandığını vurguladı. EERA, tüm atık elektrikli ve elektronik ekipmanın (WEEE) zorunlu olarak teslim edilmesi ve üreticilerin bu tür tüm ekipmanlardan sorumlu hale getirilmesi ile birlikte bir yönetmelik aracılığıyla gerekliliklerin uyumlaştırılmasını savundu.
Kritik hammaddelerle ilgili olarak EERA, Avrupa'da bunların geri kazanımının önündeki engelleri tespit etmiş ve bunların mevcudiyeti hakkında bilgi eksikliği olduğunu belirtti. Bayan Adams, ulusal kaynakların güvenliğini arttırmak için ikincil hammaddelerin kullanımını savunmanın önemini vurguladı.
Konuşmacı, 2025 yılından itibaren, bir önceki yıl alınan BM Basel Sözleşmesi kararı uyarınca tüm elektrikli ve elektronik atıklara önceden bilgilendirilmiş onay (PIC) bildirim prosedürünün uygulanacağını belirterek sözlerini tamamladı. Bayan Adams, yetkili makamların e-atıklarla ilgili PIC başvurularında beklenen artışa yeterince hazırlıklı olmadıkları yönündeki endişelerini dile getirdi.
Genel olarak, BIR E-Hurda Komitesi toplantısı, e-atık sorunlarının küresel niteliğini vurgulamanın yanı sıra WEEE Direktifinin gözden geçirilmesi, AB Kritik Hammaddeler Yasası ve yaklaşan Basel Sözleşmesi kodları dahil olmak üzere Avrupa, Güney Amerika ve Orta Doğu'daki önemli gelişmeler hakkında güncellemeler sağladı.
Şili Geri Dönüşüm Endüstrileri Birliği (ANIR) Genel Müdürü Antonia Biggs, konuk konuşmacı olarak yaptığı konuşmada Şili'nin genişletilmiş üretici sorumluluğu yasasını ele aldı. Biggs, yasanın elektrikli ve elektronik cihazları öncelikli ürünlerden biri olarak içerdiğini belirtti. Şili'de 2023 yılında mevcut olan bu tür cihazların öngörülen ulusal hacminin 216.170 ton olacağı tahmin ediliyor. Diğer yükümlülüklerin yanı sıra toplama ve geri kazanım hedeflerini özetleyen bir teklifin sunulması için son tarih bu yılın Temmuz ayına kadar uzatıldı.
Sharif Metals Group'u temsilen BIR E-Hurda Komitesi'nin yeni üyesi olan Yousef Al Sharif, Orta Doğu'nun e-atık üretiminin önemli olduğu bir bölge olduğunu vurguladı. İnşaat ve altyapı projelerinin yanı sıra gurbetçi nüfus arasında teknolojiyle ilgili önemli tüketimin e-atığın temel kaynakları olduğunu belirtti. 2022 yılında Orta Doğu'da tahmini olarak 1,74 milyon ton e-atık üretildi ve bu rakamın 2030 yılına kadar %25 oranında artması bekleniyor.
Konuşmacılar, bölgede e-atık geri dönüşümüne artan ilgiyi ve artan kurumsal sosyal sorumluluk taahhütlerini kabul ederek sözlerini tamamladı. Bu faktörler nedeniyle Orta Doğu'da e-atık geri dönüşümünde önemli ilerlemeler kaydedilebileceğine dair iyimserliklerini dile getirdiler.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı