Deprem kuşağı üzerinde olan ülkemizde ‘bina güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi sahibi olan kişilerin sayısı oldukça az… Uzmanlar riskli binalarda bina güçlendirme çalışmaları yapılması gerektiği konusunda uyarırken, bina güçlendirme tekniklerini ve faydalarını sizler için araştırdık.
Bir yapının muhtemel bir depremde yıkılması veya çökmesi ile oluşacak can kaybını önlemek amacıyla yapılan; binayı yapısal ilavelerle depreme dayanıklı hale getirmeyi amaçlayan bir müdahale olan ‘bina güçlendirme çalışmaları’ ile binanın dayanıklılığı arttırılıyor…
Bina güçlendirme firmaları çok çeşitli teknikler kullanarak ev ya da iş yerlerini depreme daha dayanıklı hale getirir. Ancak güçlendirme çalışmalarından önce yapılması gereken bazı prosedürler vardır. Güçlendirilmesi düşünülen binanın öncelikle, projeye uygun yapılıp yapılmadığı denetlenir. Daha sonra binadan beton numunesi alınır. Belli alanlardaki demir donatılarından da çeşitli kesitler test edilir. Bu gibi testlerden elde edilen sonuçlarla bina güçlendirme uygulaması yapılır. Ancak bir yapıyı daha dayanıklı hale getirecek çeşitli teknikler kullanmak, bilgi ve tecrübe ister. Doğru yapılmayan güçlendirme çalışmaları riski daha da arttırır. Bu tür uygulamalarda en çok betonarme bina güçlendirme tekniği ile çelik kuvvetlendirme tercih edilir… Her yapının depreme veya çeşitli darbelere verdiği tepkinin farklı olduğu unutulmamalıdır…
Bina güçlendirilirken genellikle aşağıdaki yöntemler tercih edilir :
- Kanat ekleme
- Eski ve yeni betonları kaynaştırma
- Kolon mantolama
- Çelik mantolama
- Betonarme mantolama
- Epoksi enjeksiyonu
- Mantolama veya gömlek geçirme
Konuyu uzmanına İnşaat Deprem Mühendisi Uğur Oflaz’a sorduk… İzmir depremi sonrası pek çok vatandaş binasını güçlendirmek için girişimlere başladı… İşinin uzmanı eller tarafından yapıldığı takdirde güçlendirilmiş binalarda can kaybı yaşanmayacağına işaret eden Oflaz, tüm dünyada bu sistemin uygulandığını söyledi… Binaya sadece onarım ya da ısı mantosu yapmış olmanın ‘güçlendirme’ anlamı taşımadığını vurgulayan İnşaat Deprem Mühendisi Uğur Oflaz, “Orta hasarlı binalarda oturanlar zorunlu güçlendirme yapacak. Az hasarlı binaların da performans analizi yaptırmak gerekiyor. Biz güçlendirme hesabı yaparken binayı yok sayıyoruz ve ona göre yapısal elemanlar ekliyoruz. Güçlendirmenin tek çaresi deprem perdesidir. Güçlendirme işleminde en alt kattan en üst kata kadar perde yapılmak zorundadır ve bu perde temele bağlanmak zorundadır. Yetersiz kolonları da demirli betonla sarıyoruz ve buna mantolama diyoruz. Bunların yanı sıra bu işlemde kesinlikle inşaat mühendisi olmalı. Bir daire ise 15 gün gibi bir sürede güçlendirmeyi yapıyoruz” diye konuştu.
Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu
Yayınlayan: Nihal Özken
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı